Direktlänk till inlägg 5 november 2012

Varma sallader i kalla vintern.

Av Lisa - 5 november 2012 19:55

Jag har snöat (!) in på varma sallader just nu. Ett resultat av att vilja äta rawfood men inte riktigt få till det i kylan och långt från närproducerade råvaror. Jag behöver varm mat på vintern, det bara är så. Mina rawfoodvänner hävdar att det räcker att dricka varmt örtte till maten, så tillgodoses det behovet. Så fan heller säger jag. Hade jag bott i ett varmt land så hade jag inte tvekat en sekund på att försöka äta så mycket rawfood som möjligt, men här i Sibirien ser jag det som en omöjlighet. Dessutom går det inte att få tag på tillräckligt härliga grönsaker för att det skall kännas helt klockrent. Att gå ner och botanisera på Sveriges tråkigaste butik, Konsum i Åre, en måndagskväll och tro att man får ihop en kulinarisk rawfoodmåltid av de trötta gamla slaka morötter och den påsförvarade vissna spenatblandning som finns där då är liksom omöjligt. Om man gillar goda smaker. Desstutom kräver bra och lite roligare rawfood enorma förberedelser och en rejäl framförhållning, och det är inget som fungerar i praktiken i det här huset. Ännu. Om 18 år kanske, då kanske jag kan börja laga mat i 42° grader i 2 dygn. Men inte nu. Nu måste maten komma på bordet inom 30 minuter och uppfylla allas krav på tycke och smak. Och på dom 30 minutrarna kan lika väl åsikterna komma att ändras lika många gånger som minuter.


Jag får hålla mig till varma sallader och kalla smoothies för att leva nyttigt. När jag inte "syndar" med annat vill säga. Vilket är väldigt ofta.


Här är i alla fall två smaksättningar för varma sallader (räcker till 2 pers och några barn).

(Mängderna är ytterst oexakta och alla gillar ju olika syra och styrka. Prova dig fram!)

Asiatisk:

1/2 röd chili, finhackad

1 valnötsstor bit ingefära, finhackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

3 msk soja, helst Tamarisoja

1 tsk sesamolja

1 pressad lime

1 msk risvinäger eller vit balsamikovinäger

3 msk rapsolja eller mild olivolja

1 msk fisksås

1 msk honung

Lite nymald svartpeppar och havsalt (eller helst Himalayasalt)


Blanda allt i en liten skål. Smaka av.


Medelhav:


1 dl blandade örter, finhackade. Tex timjan, persilja, mynta, oregano, mejram, dill etc.. Alla eller några.)

1 vitlöksklyfta, finhackad

1/2 pressad citron

Rejält med nymald svartpeppar och havsalt (eller helst Himalayasalt)

1 krm mald muskot

1/2 - 1 tsk Harissa

1/2 dl bra olivolja

(Eventuellt även en god ost att att strö över när allt är klart. Tex. fetaost, peccorino eller parmesan.)


Blanda allt (utom ost) i en skål.



Så är gör jag:


Jag brukar ta de grönsaker jag är sugen på och får tag på. Exempel på grönsaker som funkar bra är morötter, palsternacka, kålrabbi, majrova, broccoli, sockerärtor, coctailtomater, fänkål, vitkål, spenat, ruccola, rödlök, kinakål, blomkål, rättika, purjolök, paprika, rädisor... ja allt som går att hetta upp. Blandar gör jag utefter vad jag skall smaksätta med. Mer tomat och rotfrukter med örter, mer av det andra samt morot till asiatiskt. Men det är en smaksak.


Sätt på ugnen på 225°C. Skär de grönsaker du vill ha i lagom bitar eller stavar. Lägg de hårdaste grönsakerna (rotfrukter) i en form och ringla över lite olja, salta och peppra. Sätt in i ugnen i max 5 minuter. Ta ut och lägg till nästa gäng av grönsaker som "behöver" lite tillagning, tex broccoli, blomkål, fänkål och rödlök. Rör om och ringla ev. över lite olja till. Sätt in i ugnen i 5 minuter till. Ta ut och blanda i de mjukaste grönsakerna (tex kål, paprika, sockerärtor) men inte ruccola, spenat eller tomat. Sätt in i ugnen igen och låt sta i ett par minuter. Ta ut och vänd ner ev. tomat, avocado samt rejält med spenat eller annan sallad som gillar att bli lite ljummen. Häll över dressing (salladen får inte bli för blöt!!!!) och blanda om. Strö gärna över valfria rostade, nötter. Tex. pecannötter, jordnötter, hasselnötter, mandel eller pinjenötter.

Servera som ensamrätt eller som tillbehör till vad sjutton du vill.  Går att variera i oändlighet!


Smaklig måltid!



Mat
 
 
Ingen bild

Emma

6 november 2012 08:40

Låter fantastiskt, ska prova!

Lisa

6 november 2012 12:04

Gör så!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisa - 21 november 2012 06:03

Ibland blir det som man vill! Inte så ofta men....... så plötsligt händer det! Jag skall äntligen få flytta! Jag har längtat, önskat och tjatat om det här. Och så när det känns som mest hopplöst blir det verklighet. Äntligen kan jag få packa ihop mig...

Av Lisa - 19 november 2012 20:55

Det har varit tomt med inlägg är det senaste dygnet. Jag vet. Kanske är du lika glad för det, kanske inte. Kanske har du tänkt att "Jösses vad skönt, inte ett enda Lisa-inlägg idag. Hallefuckinglulja!" Vad vet jag. Hur det än är med den saken så be...

Av Lisa - 18 november 2012 14:57

... det tog tre timmar.   Först skulle ingen klä på sig, jag tvingade dom med hot och övertalning, sen skulle dom klä av sig i affären, sen skulle dom klä på sig igen och sen skulle det bajsas och bytas blöja på Icas toalett. Utan kläder. Sen sku...

Av Lisa - 18 november 2012 09:02

04.27 i morse: - Mamma? - Zzzzzzzzzzzzzzz? - MAMMMMMMMMA! - JA, Billy? - Jag vill åsså åka skidor idag. Som Rufus gör. - (FAN!) Ok vännen, vi sover färdigt först så löser vi det sen. - Mamma? - Ja? - Jag vill åsså åka skidor, mam...

Av Lisa - 17 november 2012 19:30

Det är inte utan att jag har varit lite tung i huvudet idag, det kan jag erkänna nu framåt kvällen. Gårdagens spontana After Work med ett gäng sköna vänner blev liksom inte helt vinfritt, så kan man väl sammanfatta det. Inte heller skrattfritt, så de...

Ovido - Quiz & Flashcards