Alla inlägg den 7 juli 2012

Av Lisa - 7 juli 2012 12:05

Idag skall vi fira världens snällaste man som fyller år imorgon. Mammas man Ralph, snällare än snällast, godare än godast. Och för de goda är bara det godaste bra nog. Och i det här fallet blir det små smarriga vårrullar, tillsammans med friterade scampiknyten, sateyspett, bbq-spett massa andra goda saker. Mitt huvudansvar är dock rullarna (och allt annat som är åt det asiatiska hållet), och här är receptet:


Lisa Loves Vårrullar:

 

100 g risnudlar, tilllagade enligt anvisning och spolade i kallt vatten.

2 morötter, i jättejättetunna strimlor
400 g fläskfärs
200 g böngroddar, hackade
1 knippe salladslök, i supertunna skivor

2-3 chilifrukter, finhackade

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 msk risvinäger

3 msk ketjap manis

1 kruka thaibasilika
3 ägg
salt och peppar

 

Vårrullepapper (finns i asiatiska affärer och välsorterade livsmedelsaffärer). Köper du rispapper så skall dom läggas i blöt innan.

Skär risnudlarna i mindre bitar.

Fräs lök, vitlök, ingefära och chili i lite olja. Lägg i fläskfärs och låt fräsa tills det fått lite färg. Tillsätt morötter och böngroddarresterande samt kryddor och låt att koka in i några minuter. Smaka av, tillsätt mer salt, peppar eller chili efter smak.

1 ägg, bara vitan, till pensling
75 cl jordnötsolja till fritering

Lägg ut ett papper och lägg på en sked med fyllning. Vik in sidorna och rulla ihop. Fäst med äggvita. Pensla över mer äggvita så pappret sitter. Hetta upp olja till 180°  och fritera några rullar i taget tills dom flyter upp, då är dom klara

Doppsås;


1 dl bra japansk soya

2 pressade limefrukter

1 tsk sesamolja

1 hackad chilifrukt

2 msk sweet chili

2 msk fint hackad gurka

2 msk fint hackad salladslök

1 msk riven ingefära

1 msk riven vitlök


I isbergssalladshuvud eller crispsallad. Dela bladen i stora bitar, rulla in vårrullen och doppa.


Svingott helt enkelt!


Av Lisa - 7 juli 2012 08:22

Om ni av en händelse köper en av dom där kvällstidningarna som ropar ut den ena idiotrubriken efter den andra, och det ni ser på löpsedeln är detta:


"RABIAT MORSA NITADE SEMESTERFIRARE MED EN TREHJULING"

"Igår morse kom en intet ont anande yngre man körande lite för fort i ett litet fiskesamhälle på västkusten, då det plötsligt rusande fram en troligen sinnesrubbad kvinna läskigt nära 40-strecket.

Kvinnan slet upp bildörren på bilen och drog en röd trehjuling i huvudet på mannen samtidigt som hon skrek "Är du inte klok din jälva galning, du skulle kunnat ha ihjäl ett litet barn. Fattar du inte det din idiooooooot?" Mannen slog ut samtliga tänder och fördes svårt chockade till sjukhus med helikopter. Kvinnan sitter nu bakom lås och bom men verkar ha hamnat i en psykos, hon sitter och upprepar samma sak hela tiden "Det är 30 här, det är 30 här, det är 30 här, det är 30 här, det är 30 här".


Då är det troligen mig dom skriver om.


För på vår gata här i semesteridyllen kör folk som galningar. Det är dessutom återvändsgränd så jag vetifan vart dom tror dom skall hamna när dom gasar och hur mycker fortare dom tror det kommer gå att komma fram.

Dert är svenskregistrerade bilar, norskregistrerade bilar, bussar, lastbilar och husbilar som alla trycker på gasen trots att det är 30 och husen står så tätt så man hör grannarna nysa även under åskoväder och det inte är mer än en gata brett mellan den ena sidan hus och dom andra.

Jag kommer med all sannolikhet tappa det totalt en dag. I förrgår skrämde jag skiten ur en liten grabb som troligen just fått körkort och som därmed skaffat sommarjobbb som lastbilschaffis. Just han kommer troligen aldrig mer köra för fort. Men det gör massvis med andra nötter som åker här. Och eftersom våra små glada sommarbarn inte är proffs på att titta sig för när dom springer över gatan här, så gör det mig på gränsen till olidligt oroad.


Idag skall jag åka runt på loppisar och köpa gamla barnvagnar, gamla trehjulingar och annat som visar att det bor barn här. Sen skall jag pryda gatan från toppen av krönet ner till färjeläget (som för övrigt bara tar passagerare, inte fordon) med dessa. Nästa steg blir att gömma mig bakom ett staket och sparka ut dessa leksaker framför snabbgående bilar tillsammans med vattenballonger fyllda med röd karamellfärg. Därefter skall jag köpa en polisdräkt och ställa mig med en fejkad fartkamera och skriva bluffboter till dessa idioter!


Låter jag sinnesrubbad? Det är inget mot vad jag känner mig!



Ovido - Quiz & Flashcards