Direktlänk till inlägg 22 juli 2012

Fiskgryta som jag vill ha den!

Av Lisa - 22 juli 2012 09:55

Jag lagade som sagt fiskgryta igår, med salvia från trädgården och vitlök från Italien.


Det blev inte alls som jag ville att den skulle bli. Dels för att jag hade en för liten kastrull och dels för att tajmingen inte alltid funkar med barn, nattningar och mat. Eller väldigt sällan funkar faktiskt. Att lägga barn på sommaren kräver för sjutton mer planering än OS-invigningen. Därför brukar jag helt enkelt låta dom härja tills dom stupar.

Men igår fick jag för mig att det skulle vara anorlunda.

Rutinerna är puts väck, solen skiner och tempot är uppskruvat till max. Och då får man för sig att dom skall i säng. Fullständigt vansinne.

Ber man sen sin pyssliga och inte så supereffektiva svärmor om hjälp med detta, skall man räkna med att det tar 2 timmar istället för 30 minuter. Det skall städas öron och klippas naglar, kammas hår och tvättas mellan tår. Petas och granskas, fixas och trixas. Sånt som jag slarvar med på sommaren. Sommarbarn får gärna vara lite skitiga. Bara dom är glada, lyckliga och älskade. Men det tyckte tydligen inte den mer ordingsamma generationen. Vilket jag inte hade hade räknat med. Alls.


Så räkorna blev till gummi, musslorna krympte, fisken gick sönder och alla goda grönsaker låg i botten och kokade sönder. Smaken blev i alla fall god, svårt att misslyckas med de råvarorna.


Här är i alla fall receptet på Fiskgryta med salvia och vitlök, så som jag vill ha den.

6 - 8 pers.


1 liten fänkål, i tunna strimlor

4 morötter, i tunna strimlor

2 st små palsternackor, i strimlor

1 purjolök, i tunna skivor

1 färsk gullök, finhackad

1 ordentlig näve färsk salvia

2 klyftor vitlök

1 dl olivolja

4 dl vittvin

1 msk socker (jo visst, det är säkert fusk men jag gillar det...)

2 burkar krossade tomater, gärna Mutti eller Kung Markatta

Salt och peppar

1 röd chili, finfinhackad

2 msk tomatpuré

Skaldjursfond (gärna hemlagad annars flaska) 3 dl (använder du flaska så 3 dl utspädd)


1 nät musslor

1 gullök

1 vitlök

3,5 dl vittvin

1 liten medelstark chili, finhackad

2 msk olivolja

salt och peppar

ca 1 kg blandad fisk, tex lax, hälleflundra och torsk.


8 -10 små färskpotatisar, kokta och delade i bitar.


Börja med musslorna. Putsa bort smuts och kontrollera att dom är stängda. Hetta upp olja i en kastrull, lägg i lök, chili och vitlök och stek på medelvärme utan att det tar färg. Lägg i musslor och vittvin, salta och peppra. Stäng locket. Ruska om kastrullen då och då. Ta bort kastrullen från vämen när alla musslor har öppnat sig. Ta upp musslorna och lägg dom i en skåk med plastfolie över. Sila av spadet och spara det.


Ta en rejält stor kastrull och hetta upp hälften av oljan. Fräs lök och vitlök samt hälften av salvian. Häll på vinet och koka ihop i några minuter. Häll på tomatkross, tomatpuré, fond, salt, socker och peppar. Låt småkoka på svagvärme i ca 30 min. Smaka av så det är salt och peppar så det räcker. Värm upp musselfonden, häll i ett par dl vatten och koka försiktigt fisken i omgångar där i. Lägg den färdiga fisken på ett fat. Sila av fonden och häll den i kastrullen med tomatsås.

Lägg ner grönsakerna i tomatsåsen och låt koka tills dom är mjuka men inte sönderkokta. Tillsätt potatisen, rör om försiktigt. Vänd ner musslorna och toppa sen med fiskbitarna. Strö över resterande salvia och ringla över resten av olivoljan. Servera ur kastrullen, gärna med en fin handduk runt om.

Som tillbehör kan du servera mild Aioli och nybakat bröd.

Räkor kan du också ha i om du vill, lägg i så fall i skalade räkor precis innan servering.


Och ät direkt. Vänta inte i två timmar....
 





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisa - 21 november 2012 06:03

Ibland blir det som man vill! Inte så ofta men....... så plötsligt händer det! Jag skall äntligen få flytta! Jag har längtat, önskat och tjatat om det här. Och så när det känns som mest hopplöst blir det verklighet. Äntligen kan jag få packa ihop mig...

Av Lisa - 19 november 2012 20:55

Det har varit tomt med inlägg är det senaste dygnet. Jag vet. Kanske är du lika glad för det, kanske inte. Kanske har du tänkt att "Jösses vad skönt, inte ett enda Lisa-inlägg idag. Hallefuckinglulja!" Vad vet jag. Hur det än är med den saken så be...

Av Lisa - 18 november 2012 14:57

... det tog tre timmar.   Först skulle ingen klä på sig, jag tvingade dom med hot och övertalning, sen skulle dom klä av sig i affären, sen skulle dom klä på sig igen och sen skulle det bajsas och bytas blöja på Icas toalett. Utan kläder. Sen sku...

Av Lisa - 18 november 2012 09:02

04.27 i morse: - Mamma? - Zzzzzzzzzzzzzzz? - MAMMMMMMMMA! - JA, Billy? - Jag vill åsså åka skidor idag. Som Rufus gör. - (FAN!) Ok vännen, vi sover färdigt först så löser vi det sen. - Mamma? - Ja? - Jag vill åsså åka skidor, mam...

Av Lisa - 17 november 2012 19:30

Det är inte utan att jag har varit lite tung i huvudet idag, det kan jag erkänna nu framåt kvällen. Gårdagens spontana After Work med ett gäng sköna vänner blev liksom inte helt vinfritt, så kan man väl sammanfatta det. Inte heller skrattfritt, så de...

Ovido - Quiz & Flashcards