Alla inlägg under juli 2012

Av Lisa - 18 juli 2012 14:05

Vi leker pirater. Det är enkelt på sommaren att hitta på lekar med pigga barn. Det är också väldigt enkelt att fixa lunch till dessa små pirater. En skål tomater, en skål chips, en skål oliver, en skål köttbullar, lite persikoklyftor och ett gäng vindruvor. Till och med sjörövar Fabbe hade varit nöjd!


Var köttbullarna är? I Piratbåten förstås! Alla vet väl att pirater äter köttbullar under anfall.


En styrman, en som håller utkik och en som fångar hajar.

Av Lisa - 18 juli 2012 10:00

Jag har världens bästa runda som jag går på morgonen. Nu när det blåser så satans mycket blir det inte mycket cyklande, motvindscykling är inte höjdare.
Just nu är dessutom min härliga vän Susanne här i Kyrkesund, och då blir det ordning och reda på promenerandet. Jösses, det är då kraft i den bruden! Benen går som trumpinnar och vi hinner avverka 1000 samtalsämnen på 1 timme och 10 minuter. Bättre start på dagen är svårt att få! Dessutom skiner solen och min goa syster Anna och barnens favorit kusin är här och hälsar på. Alltså är livet riktigt nice!

Av Lisa - 17 juli 2012 09:16

Det finns mat för kroppen och så finns det mat för själen. När det ibland känns som att man behöver ett litet plåster på sitt hjärta, är mat med mysiga minnen ett bra recept.

Idag börjar jag dagen med att koka läkande jordgubbskräm. För när jag var liten och ofta bodde hos min mormor fick jag ibland hemgjord kräm när jag kom hem från skolan. Det doftade jordgubb så fort jag kom in i hennes hall, välkomnade och hemtrevligt. Nu har min mormor blivit sjuk, gammal och ligger på sjukhus, och just idag behöver få den där känslan av mysig jordgubbshemtrevnad som känns som bomull för själen.


Jordgubbskräm med vanilj.


5 dl jordgubbar, rensade och delade

4 dl vatten

1 dl socker

1/2 vaniljstång, delad och urskrapad

2 msk potatismjöl + 4 msk vatten.


Lägg hälften av jordbubbarna ihop med vatten, socker och vaniljstång samt vaniljfrön i en kastrull. Koka upp och sjud i 5-6 minuter. Blanda potatismjöl med vatten i en liten skål, dra bort kastrullen från värmen och häll i potatismjölet i en fin stråle under ordentligt vispande så att det inte blir klumpigt. Sätt tillbaka på plattan och ge ett snabbt uppkok tills krämen tjocknar. Lägg i resten av jorgubbarna och rör om.

Dra bort från värmen och låt svalna under plastfolie, strö lite socker över så att det inte bildas skinn.


Ät med gräddmjölk och bli glad!

Av Lisa - 16 juli 2012 11:26

Skepp o hoj seglavänner, idag började Ebbe seglarskolan. Det blir bra för den rastlösa grabben. Det verkar värre med dom andra tre som vaknade med nåns sorts överladdning. Volymen är på max, målet är att riva fram allt som går att riva fram och informationsströmmen är så att säga konstant. Och i Kalle Anka-tempo!


- Jag skall bli ishackare när jag blir stor.

- Varför?

- För att det är fräckt!

- Varför?

- SLUTA säg varför Blanka!!!

- Varför Rufus? Varför?

- SLUTA!!!!!
- Varför?

- Om Billy vill bli ishackare så vill han!

- Varför?

- SLUUUUUUUUTA BLANKA!

- Ooooooääääääääääääääää! Jag vill bli isackare när jag blir stor!
- Jag är större än dig Billy!

- Ooooooooääääääääääääää!

- Jag skall bli prinsessa!

- Men du är liten!

- Nä, jag är storasyster!

- Du är minst i familjen, så det så! Hahahahaha!

- Jag vill bli prinsessa!

- Du skall bli ful när du blir stor. Hahahaha!

- Nu är du dum mot Blanka Rufus, var inte dum mot Blanka. Hon är min lilla syster.

- Förlåt.

- Jag är stora syster!!!!! JAG ÄR STOR! Och jag vill inte bli fuuuuuuuuul!

- Du är jätte söt Blanka, förlåt! Jättesöt. Jag lovar!

- Jag skall bli en tjock ishackare. Ishackare är jätte tjocka!

- Nej, dom är starka!

- Är man tjock så är man stark! Så det så!

- Varför?

- Jag tycker ni är dumma.


Tillslut skulle jag vara lite spexig och liksom bryta tjaffset, så jag sprang ut, slet på mig denna skapelse och hoppade in igen med ett högt vrål.  


Det var inte så pedagogiskt gjort. Dom blev jätte rädda. Och sen jätte arga. I enad front mot sin galna mamma.

Nu sitter jag bland Hortensiorna i trädgården och skäms. Därinne är dom sams.




Av Lisa - 16 juli 2012 08:18

Tjoho! Nu går det att köpa Salmalax på Ica här i Skärhamn. Det är absolut världens bästa snabbmat om man väljer att äta den rå. Middag på tio minuter, och det är hur nyttigt och gott som helst! Och variationerna är oändliga. Enklast är att bara skära upp i tunna skivor och servera som Sashimi med god soja, wasabi och ingefära. Sätter jag fram en sån tallrik på bordet så kommer det snappt fyra par smygande barnhänder och snattar åt sig bitarna innna vi vuxna ens hunnit greppa ätpinnarna.


Man kan också göra en "laxcarpacciosallad" som den här:
4 pers förrätt eller 2 personer varmrätt.


1 pkt Salmalax ca 300 g, skivad i supertunna skivor

1 kruka koriander, hackad

1 valnötsstor bit ingefära, riven på finaste rivjärnet

1 lime, zest och saft

4 msk god Soja, gärna Shoyosoja eller Tamarisoja

1 msk avokadoolja eller rapsolja

2 tsk sesamolja

1 msk sweet chili

1 medelstark röd chili, finfinhackad

Svartpeppar

2 msk Furikake strössel eller rostade vita och svarta sesamfrön

1 pkt Renée Voltaires torkade Algsallad (frivilligt, den går att köpa på hennes hemsida), blötlagd 10 min.

1 liten påse babyspenat

1 pkt solrosskott

1/2 gurka, skalad och skuren längst på längden med osthyvel

4 små salladslökar, tunt skivade

1 liten bit rättika, i supertunna strimlor

1 morot, i supertunna strimlor.

6 st rädisor, tunt skivade


Lägg ut den tunt skivade laxen platt på ett stort fat eller på portionstallrikar. Blanda soja med ingefära, lime, chili, sweet chili, olja och lite svartpeppar. Häll över laxen, spara ett par matskedar, och låt dra några minuter. Blanda de uppblötta algerna med spenat, solrosskott och grönsaker samt resten av dressingen. Lägg upp i en liten hög mitt på laxen. Strö över Furikake eller sesamfrön och koriandern.


Ät med pinnar!


 

Så här ser paketet ut. Missa det inte!








Av Lisa - 15 juli 2012 09:56

100 som gillar mig på fejjan. Tack Malin!

Men mycket vill ha mer.


Kom igen. Igen.


Gilla då.


Och dela.


Idag är en sån där dag när jag tigger som en hund.

Av Lisa - 15 juli 2012 07:45

Visst, jag förstår att jag liksom inte är som blogg-gudarna Blondinbella eller Backman med egna fan clubs. Eller faktiskt inte ens som nån av dom där "Hej, jag heter Amanda och är 15 år och gillar rosa nagellack"-bloggarna som har hur jävla många läsare i minuten som helst. För det verkar onekligen som om det gillas nagellack här ute i bloggosfären.

Och att jag troligen gör bort mig fullständigt med den här länken till min egen sk. blogg. Jag vågar inte ens tänka på vad alla kockar jag känner tänker... Eller mammor med perfekta, konsekventa och superpedagogiska uppfostringsmetoder.

Men skitsamma, nu är jag här. Och tänker stanna.


Jag får vara glad över att att det finns någon syssloslös typ då då som glider in här och kastar ett öga på raderna då och då. Och glad är jag för det. Förstås.

Jag förstår också att det är Juli och att det inte är nån Blogghögsäsong.



Men jag gillar inte att jag står kvar på 99.

Det finns en liten knapp till vänster här på sidan.Det är en Facebook-tumme som betyder gilla på Facebook, och under den står det (just nu) 99.

Ser du den?

Det har det stått i evigheternas evighet. Det känns så att säga att jag har fastnat i utvecklingen. Vilket förvisso inte är långt från sanningen. Det är verkligheten. Men eftersom jag ser den varje dag så känns det så påtagligt.

Har du lust att klicka på den där knappen om du nu inte redan har gjort det så att jag kommer över 100-strecket?

Det krävs så att säga inte så mycket för att höja mitt självförtroende.

Kommer jag över 100 så kommer det kanske till och med kännas som om jag har ett yrke och en karriär. Eller nåt.

Jag är lättlurad som få.


Seså, tryck nu!


My goooooood. Jag är dessutom rätt så pinsam inser jag nu.


Av Lisa - 14 juli 2012 20:49

Få kombinationer är så goda som nybakad vetebrödslängd och iskall mjölk. Snacka om smaker som gifter sig! Det är rena rama guldbröllopet! Så gott så man bara vill bara blunda och njuta sig igenom hela mjölkpaketet och hela långa längden. Men det går ju liksom inte att leva på Bulle och Mjölk, man måste variera sig.


Och här är sommarens bästa sallad. I alla fall om jag får bestämma:


Sallad med Halloumi, Jordgubbar och tomater:

2 pers:


1 rejäl näve baby spenat

1 rejäl näve ruccola

1 rejäl näve färsk vitkål, finstrimlad

1/2 ask jordbubbar, delade

1 gäng svenska coctailtomater eller romantica tomater, delade

1 Halloumi, välj den dyraste (absolut inte något som är märkt med Apetina)

6 blad Mynta, finfinhackade

1/2 dl bladpersilja och basilika, finhackad

2 msk Fikon Balsamikovinäger (Gourmetgruppen) eller vanlig Balsamiko

4 msk finfin Ekologisk Olivolja

Olivolja att steka i

Salt och Peppar

1 påse pinjenöttter, rostade.


Blanda och lägg upp sallad och vitkål på ett fat. Toppa med jordgubbar, tomater och nästan alla örter. Rör ihop

vinäger och olja med salt och peppar och ringla över, spara ca 1 msk. Blanda försiktigt. Hetta upp olja i en stekpanna och stek Halloumin på ganska het värme tills den får färg på båda sidor. Lägg upp på salladen, toppa med resten av dressingen, örter och pinjenötter. Dra några drag med svartpepparen över!


Servera med iskall Soave!


Mums!

Mat
Ovido - Quiz & Flashcards