Direktlänk till inlägg 16 oktober 2012

Havets falukorv på asiatisk vis.

Av Lisa - 16 oktober 2012 20:45

Säger jag att det blir lax till middag, då kan jag vara säker på att vi bara blir fem runt bordet. Självaste pappan i familjen skulle vägra äta hemma eftersom han hatar lax, i alla former utom rå eller gravad. Och det kan han ju få göra, han lär ju inte svälta ihjäl om man säger så.

Det kan vara bra för mig att ha den vetskapen om jag av någon anledning inte vill ha hem honom till middag någon gång. Om, bara om. Kanke en sån där gång när man känner att det är ok att låta barnen sitta på bordet och äta, och man själv vill äta middag i flanellpjamas sittandes på diskbänken.En sån gång är det bra att han en nödlösning. Lax är en sån.

Jag gillar oftast inte tillagad lax heller, denna oftast felhanterade havets falukorv, men får jag tag på Salma Lax eller annan liknande lax av prima kvalitet, då tycker jag att det kan vara hur gott som helst. Helst rå, som Sashimi med goda tillbehör. Men eftersom det är höst och kallt, så vill jag ha varm mat.


Här är ett recept på lax som jag gillar:


Asiatisk lax:


4 pers (eller 2 vuxna och 4 barn)


4 x ca 180 g laxbitar

1 valnötsstorbit ingefära

1 rödlök, i bitar

1/2 färsk chili (eller mer om man vill ha det..)

2 msk soja

1 tsk sechuanpeppar (om du har)

2 lime, zest och saft

1 tsk anis

1 tsk fänkålsfrön

1 krm kryddnejlika

1 msk rapsolja

1/2 dl hackad thaibasilika



Sätt ugnen på 250°C. Rosta anis, fänkål och kryddnejliga lätt i en torr panna. Lägg därefter samtiliga ingredienser i en mixer. Kör tills kryddblandningen blir slät. Lägg blandningen i en ganska liten form (laxen skall ligga tätt i formen), och lägg laxen över med skinnsidan uppåt. Salta och peppra lite. Sätt in i ugnen på översta falsen i ca 10-15 min, eller tills laxen är klar. Kolla då och då så att den inte bli torr. Jag vill ha den lite rosa inuti, men det är en smaksak.


Servera med jasminris och mycket lättwokade grönsaker (gärna strimlad vitkål, finstrimlad omogen mango, böngroddar, strimlad morot, strimlad paprika, små buketter av broccoli och mycket koriander) samt en skål med soja blandat med lite lime och finhackad chili. Glöm inte att ta av den goda såsen i botten på laxformen. Den ger all smak!


Hugg in med pinnar och sked eller kniv och gaffel!



 
 
Ingen bild

vildrenen

17 oktober 2012 09:27

det är inte dumt att riva västerbottenost över laxen och skicka in den i ugnen heller.

Lisa

17 oktober 2012 19:35

Funkar också, med citron och mycket dill!
/L

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisa - 21 november 2012 06:03

Ibland blir det som man vill! Inte så ofta men....... så plötsligt händer det! Jag skall äntligen få flytta! Jag har längtat, önskat och tjatat om det här. Och så när det känns som mest hopplöst blir det verklighet. Äntligen kan jag få packa ihop mig...

Av Lisa - 19 november 2012 20:55

Det har varit tomt med inlägg är det senaste dygnet. Jag vet. Kanske är du lika glad för det, kanske inte. Kanske har du tänkt att "Jösses vad skönt, inte ett enda Lisa-inlägg idag. Hallefuckinglulja!" Vad vet jag. Hur det än är med den saken så be...

Av Lisa - 18 november 2012 14:57

... det tog tre timmar.   Först skulle ingen klä på sig, jag tvingade dom med hot och övertalning, sen skulle dom klä av sig i affären, sen skulle dom klä på sig igen och sen skulle det bajsas och bytas blöja på Icas toalett. Utan kläder. Sen sku...

Av Lisa - 18 november 2012 09:02

04.27 i morse: - Mamma? - Zzzzzzzzzzzzzzz? - MAMMMMMMMMA! - JA, Billy? - Jag vill åsså åka skidor idag. Som Rufus gör. - (FAN!) Ok vännen, vi sover färdigt först så löser vi det sen. - Mamma? - Ja? - Jag vill åsså åka skidor, mam...

Av Lisa - 17 november 2012 19:30

Det är inte utan att jag har varit lite tung i huvudet idag, det kan jag erkänna nu framåt kvällen. Gårdagens spontana After Work med ett gäng sköna vänner blev liksom inte helt vinfritt, så kan man väl sammanfatta det. Inte heller skrattfritt, så de...

Ovido - Quiz & Flashcards