Alla inlägg den 8 juni 2012

Av Lisa - 8 juni 2012 20:56

Snälla HamburgerKung, oavsett kedja..... SLUTA MED DESSA LEKSAKER. NU!


För små barn som mina, som inte är vana vid stad, är det bästa som finns att gå på Mc Donalds (detta gäller inte min stora Ebbe, han tycker att det är barns rätt i livet att få gåslever och oxfilé på dagis och skola. Han har liksom lite högre krav...).

Eller Max som mina tre små kallar detta andra hamburgerhak, eftersom dom när nöden kallar får gå till Max på Åretorg. Men Max Mc Donalds är av någon anledning SÅ mycket roligare är Max Åretorg. Kanske är det nyhetens behag, kanske är det helt enkelt godare för barn (jag kan liksom inte avgöra det, för jag gillar varken den ena eller andra). Troligen är det leksakerna som gör det. En sak är i alla fall säker, och det är att när vi kommer till Göteborg så är det lika viktigt att gå till Max (!) på Avenyn som att gå till Liseberg, BR eller Universeum.

Så idag, efter skräckupplevelsen med de "levande" Dinosaurierna på Universeum, så tänkte jag att jag muntrar väl upp dessa livrädda små knattar med ett Mc Donalds-besök.

Och vad händer? Jo, jag kommer dit och köper mat och får tre buzzzzzande råttjävlar med rockringar! Hallåååååååå? Tanken var att gå dit och äta och gå därifrån med glada, mätta barn. Istället sitter man där med tre hysteriskt frustrerande ungar som inte kan vrida upp eller hålla ihop dessa leksaker utan hjälp av heltidsassistent, hemtjänst och privatingenjör. Ingen äter. Råttorna rockar. Alla skriker.

Och embalaget skall vi inte ens prata om... När väl dessa hamburgare, drickor, pommes, äpplen, ananas och leksaker är uppackade så fick vi byta bord. Vi såg inte varandra för all plast och papper. Jo, jag vet att det finns papperskorgar, men hysterin när alla skall få i sig mat, dryck och samtidigt vrida upp leksaker gör det inte möjligt att ens som hundrameterslöpare hinna till papperskorgen innan katastrofen är ett faktum.


Så, snälla Mr Max Mc Donalds.... Sluta med dessa leksaker så vi kan få lite matro på era hamburgerhak.


Mvh

Mamma med liiiiite för många oönskade plastleksaker i sin ägo.

Av Lisa - 8 juni 2012 15:18

Billy: -Kolla, en HAJ. En haaaaj!

Rufus: - Fattar du ingenting eller, det där är bara en superfarlig fisk!

Jag: - Det är en abborre.

Blanka: - Jag gillar inte aborrrar.

Rufus: - Nä, dom borras. Skitfarligt!


Mina blivande biologer.

Av Lisa - 8 juni 2012 10:22

Jag skall ut på nya äventyr. Idag anfaller vi Universeums hajar och dinosaurier. Så här kommer nu receptet, bättre tidigt än sent. Denna mmiddag kräver dessutom sin tid, så det är nog bäst så.


Glaserad fläskkarré med rödkålscoleslaw

6 pers


1 kg benfri fläskkarré, hel bit

1 st gullök, i klyftor

5 st lagerblad

1 st morot, i bitar

1 kanelstång

4 st hel stjärn anis

2 tsk kryddpeppar, krossad

2 tsk hel svartpeppar, krossad

Ha en go dag

1 liter äpplejuice

4 tsk salt


Dag 1. Bind upp köttet och lägg det trångt i en kastrull, tillsätt övriga ingredienser. Täcker inte vätskan köttet så fyll upp med lite vatten. Koka upp och skumma av. Låt sjuda under lock på svag värme i 2 1/2 timmar. Låt svalna i spadet, och ställ sedan kastrullen kallt tills nästa dag.

Dag 2. Ta upp köttet ur spadet. Torka av väl. Koka upp spadet utan lock och låt koka ihop tills ca 5 dl återstår.

Glaze:

1 dl sirap

1 msk mörk soja

½ dl spad från koket (spara resten och använd till gräddsås, nu eller en annan dag)

2 tsk tabasco

½ dl äpplemos

Blanda ihop samtliga ingredienser. Pensla köttet och låt stå tills grillen eller ugnen (225° C grilläge) är varm. Grilla köttet tills det får fin färg, vänd ofta så det inte bränner. När karrén är klar, ta ut den och pensla på ett lager glaze till. Skiva tunt.


Coleslaw

5 dl färsk rödkål, i fina strimlor (använd hushållsassistent eller osthyvel)

3 dl rotselleri, riven

½ dl ekologisk majonäs

1 dl kesella

1 dl valnötter

1 dl russin

1 tsk havssalt

½ tsk svartpeppar

3 tsk dijonsenap


Vänd ihop samtliga ingredienser försiktigt. Servera ihop med köttet och klyftpotatis eller bakad potatis.


Ha en bra dag!


Av Lisa - 8 juni 2012 07:37

Vi var som sagt på Liseberg igår. Och det gick..... Toppen! Borta var det idiotiska kösystemet med en entré och ett nytt ställe för att köpa åkband eller vad man nu vill ha. Det var bara att gå till luckan, betala och gå in. Och borta var även människorna. Det var visst en aldeles perfekt dag att gå på Liseberg på. Regnet på förmiddagen och Nationdaldagsfirande dagen innan måste skrämt iväg de flesta från att gå dit. Vi hängde runt i 5 timmar med bara ett fåtal sammanbrott. Mycket har jag att tacka storkusinen Fanny för, som outröttligt åkte både karusell och kaffekoppar omänskligt många gånger. Det var tur att hon var med om man säger så, eftersom att få alla fyra att åka samma sak 6 gånger i rad kanske inte var självklart.

Vi hade kul, faktiskt bästa Lisebergsbesöket på flera år!


Barnen fick också lära sig att det finns annat i världen än det dom är vana vid.


Här är en dialog mellan Rufus och Ebba:


Rufus: - Vad är det för något?

Ebba: - Det är påskkärringar!


Nej, det var det inte! Det var ett gäng muslimska tjejer på Liseberg. Dags att lära barnen att det finns en värld utanför skidorter, innerstad, chartermål och sommarhus. Genast!



Ovido - Quiz & Flashcards