Alla inlägg den 17 juni 2012

Av Lisa - 17 juni 2012 10:17

Söndagsmiddag med lite drag i blir det idag. Det får bli till att laga något värmande när solen lyser med sin frånvaro. Dra igång ett långkok, ta en långpromenad och slå dig ner för en tidig söndagsmiddag. God luck chililovers!


Chili av högrev med mörk choklad och chipotle


4 st vitlöksklyftor, finhackade

2 st gula lökar, finhackade

1 kg högrev, i grytbitar

1 - 3 tsk sambal oelek, beroende på önskad styrka (pröva dig fram)

3 -4 tsk chipotlepasta, beroende på önskad styrka (pröva dig fram)

5 msk tomatpuré

6 dl vittvin

3 tsk råsocker

1 burk passerade tomater

1 msk balsamicovinäger

1 dl koncentrerad kalvfond

Vatten

3 st paprikor i olika färger, i bitar

1 burk stora vita bönor eller kidneybönor

50 g mörk choklad, i bitar

olivolja till stekning


Värm upp oljan i en kastrull tills den är riktigt het. Lägg i köttet och bryn det runt om, salta och peppra. Tillsätt sambal oelek, chipotlepasta och tomatpuré. Koka i några minuter. Tillsätt därefter vin, tomatpuré, socker, vinäger, tomater och fond. Täck med vatten om det behövs. Rör om och lägg på ett lock, sjud på medelvärme i minst 2 timme eller tills köttet börjar falla isär. Tillsätt paprika och bönor, låt koka i ytterligare 15 minuter. Tillsätt chokladen och smaka av med mer salt och sambal om det behövs. Rör ordentligt i grytan så köttet ”mosar sig”.


Guacamole


2 st avocado, mosade

1 st vitlöksklyfta

2 msk citronsaft

1 msk olivolja

2 tomater, urkärnade och tärnade

½ liten rödlök, finhackad

salt och peppar


Blanda samman allt ordentligt.


Ät gärna grytan med händerna, inrullad i stora bitar isbergssallad med guacamole och gräddfil, med ett vitt knaprigt bröd bredvid att doppa suga upp såsen med.

Av Lisa - 17 juni 2012 10:05

Han får inte ihop det riktigt min lilla Billy. Han vill åka hem till sitt "svarta hus hemma i Åre", han vill inte vara här i "det gula huset på det här kalla Santorini". Jag förstår vad han menar med det där "kalla", men jag är inte sugen på att åka till Åre. Inte ett dugg. Däremot får det gärna bli lite varmare. Snart. Mycket varmare, förresten. Att kolla väderleksrapporten är ju rena självmordet för barfotalivsplanerna. Nu är det strumpor och skor på. Fan! Jag vill ha sommar NU!

Jag försökte förklara för Billy att det här är Kyrkesund i Sverige och att vi bor här på sommaren. Santorini är en ö i Grekland dit vi hade lyckan att få åka på semester när det var som jävligast i Åre under våren. Han hänger inte med alls. Nu vill han istället åka till "sin lägenhet på Santorini". Jag kan hålla med om det där faktiskt. Jag skulle gärna ta en vecka till i Grekland nu när det verkar visa sig att det skall vara juniväder i 2 veckor till. MInst.E

Juni och April är då inga pålitliga månader, månadernas gycklare skulle jag vilja kalla dom. Det kan vara hur fint som helst och sen så , hahahahhahaaa lurad ditt pucko, fulväder i en månad.

Så nog om väder.

Dags att ta tag i dagen. Här.

Ovido - Quiz & Flashcards