Alla inlägg den 12 juni 2012

Av Lisa - 12 juni 2012 22:17

Ha! Idag har jag lyckats avsluta ett sandigt kapitel av vårt liv. Sandlådan. Och i motsats till gårdagens hot om sprängda huvuden och saltade sniglar så har jag lyckats göra detta på ett pedagogiskt sätt. Jag är stolt. Och nöjd.

Sandlådan har nu förvandlats till barnens egen lilla odlingslott, dom fick välja grödor själva. Nu skall plantorna vårdas och vattnas. Tomater, smultron och de örter dom gillar mest; mynta (gott med jordgubbar och choklad tydligen) och oregano (smakar pizza) är planterade. Otåliga barn väntar.

 

Nu skall bara gräsmattan fixat sen kan vi sitta på vår nya finfina altan och titta när det växer hela sommaren lång!

Av Lisa - 12 juni 2012 11:57

Jag skrev en lista på allt som skall göras här i min lilla stuga, och den blev skitlång rent ut sagt. Jag kommer inte hinna med en bråkdel av allt, så jag funderar på att ge upp och åka på utflykt istället.

Med tre rastlösa barn blir det liksom inget gjort, hur mycket jag än försöker. Mycket blir påbörjat men inget slutfört.

Här är i alla fall ett recept, så har jag i alla fall gjort något:


Rullader med fetaost och mynta, krämig avokadosallad samt rostad potatiskross.

4 - 6 pers


Ca 800 gram innanlår i skivor (skär lite snett så du får så stora skivor som möjligt)

Ca 200 g fetaost, smulad

1 kruka Marockansk mynta , hackad

ca 1 msk sambal oelek

salt & svartpeppar

2 msk olivolja

Smör och olivolja till stekning

4 dl Marsalavin eller torrt vittvin

2 msk kalvfond

1 msk honung

ca 4 dl vatten

3 msk smör


Lägg innanlårsskivorna en och en på en skärbräda och banka ut köttet med en köttbankare eller brödkavel. Bred på ett tunt lager Sambal Oelek på varje skiva. Blanda ihop fetaost, olivolja och mynta, och lägg en klick längst ut på varje köttbit och rulla ihop, fäst med en tandpetare. Hetta upp matfett i en stekpanna eller gryta med lock. Bryn rulladerna i omgångar på medelhög värme, salta och peppra. Lägg tillbaka alla rullader tätt i pannan. Häll i vin, fond, honung och vatten så att det precis täcker. Koka upp och sänk värmen så vätskan bara sjuder. Låt koka under lock i ca 1 timme eller tills köttet är mört. Ta upp köttet ur pannan, och vispa ner smöret i skyn och smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka rulladerna och strö över resten av myntan.


2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

2 -3 st mogen Avokado, skalad och urkärnad, i tärningar.

4 st tomater, urgröpta och skurna i tunna båtar.

2 dl matlagningsyoghurt

1 msk vitvinsvinäger

2 stjälkar bladselleri, i mycket tunna skivor

salt och peppar


Hetta upp olivoljan i en kastrull och pressa ner vitlöken. Ta bort snabbt bort från värmen innan vitlöken får färg, låt svalna. Vänd samman samtliga ingredienser. Salta och peppra.

12 - 16 små potatisar

2 msk olivolja

1 tsk torkad Timjan

1 citron, zest och saft

Salt & peppar


Sätt ugnen på 225°C. Koka potatisen med skalet på. Låt svalna något, skala om du inte gillar skalet. Krossa därefter potatisen lätt med handen eller en sked, blanda med olivolja, citron och kryddor och lägg upp i en ugnsfast form. Sätt in i ugnen. Rör om då och då och rosta tills potatisen fått fin färg. Servera gärna med en stor blandad sallad.






Mat
Ovido - Quiz & Flashcards