Direktlänk till inlägg 29 juni 2012

Stadig torsk.

Av Lisa - 29 juni 2012 14:46

Jaha, så var det liksom höst igen. Vinden viner och havet skummar, hejåhå! Det är då fan inte lätt att hänga med i svängarna denna Junimånad.

Jag har skickat ut F med småknattarna för lite krabbfiske. Inte för att jag tror att dom får något så som det blåser. Hade jag varit krabba hade jag dykt djupt ner för att slippa bli sjösjuk.

Jag gillar inte blåst, det känns om någon vispar runt i hjärnan på mig. Jag blir irriterad och rörig i skallen. Det känns som jag behöver något stadigt att hålla mig fast i. Idag får det stadiga bestå av lite långsam, stabil och traditonell matlagning i brist på annat.


Stekt rimmad torskrygg med pepparrotshollandaise, lättkokta grönsaker och färskpotatis.

4 pers.


2 dl vatten

1/2 dl salt

1/2 dl socker

Dillstjälkar

Nymald vitpeppar

700 g torskrygg


Blanda vatten, salt, peppar och socker. Lägg i torsken och dillstjälkarna. Vänd runt och låt stå max 1 1/2 timme


Ansa och skär under tiden blandade grönsaker, te x:


Morot

Sockerärtor

Broccoli

Majrova

Rödbetor (koka separat!)

Blomkål

Vit och grön sparris

Ja, vad du nu är sugen på...


Skrubba färskpotatis och lägg i en kastrull.


Pepparrotshollandaise:


200 g smör eller margarin
4 äggulor
3 msk vatten eller torrt vittvin
1,5 msk pressad citron
salt
vitpeppar

fintriven pepparrot, efter smak

 

Smält smöret och separera bort och släng bottensatsen, håll varm.

Dela gulor och vitor (spara eller släng vitorna). Sätt en bunke i vattenbad på spisen och låt vattnet sjuda, och lägg i äggulor och vittvin (el vatten). Vispa tills gulorna tjocknat. Ta bort från värmen och droppa i smöret under fortsatt vispning tills såsen tjocknar. Ta det lugnt så den inte skär sig. Salta. peppra och vänd ner pepparroten. Håll varmt över ljummet vatten.


Koka potatisen. Koka också upp en kastrull med saltat vatten (eller två om du skall ha rödbetor också). Koka grönsakerna i omgångar, de mjukaste först. Lägg i kallt vatten så de inte efterkokar.

Vid servering, doppa ner grönsakerna (rödbetor sist) i kokande saltat vatten med en klick smör i. Låt rinna av på handduk.

Torka av torskryggen och stek den i rejält med smör i stekpanna tills den lätt delar sig i skivor eller tills innertemperaturen är ca 50°.

Servera med Hollandaise, grönsarker, potatis och gärna lite extra pepparrot.

 

Smaklig spis!


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisa - 21 november 2012 06:03

Ibland blir det som man vill! Inte så ofta men....... så plötsligt händer det! Jag skall äntligen få flytta! Jag har längtat, önskat och tjatat om det här. Och så när det känns som mest hopplöst blir det verklighet. Äntligen kan jag få packa ihop mig...

Av Lisa - 19 november 2012 20:55

Det har varit tomt med inlägg är det senaste dygnet. Jag vet. Kanske är du lika glad för det, kanske inte. Kanske har du tänkt att "Jösses vad skönt, inte ett enda Lisa-inlägg idag. Hallefuckinglulja!" Vad vet jag. Hur det än är med den saken så be...

Av Lisa - 18 november 2012 14:57

... det tog tre timmar.   Först skulle ingen klä på sig, jag tvingade dom med hot och övertalning, sen skulle dom klä av sig i affären, sen skulle dom klä på sig igen och sen skulle det bajsas och bytas blöja på Icas toalett. Utan kläder. Sen sku...

Av Lisa - 18 november 2012 09:02

04.27 i morse: - Mamma? - Zzzzzzzzzzzzzzz? - MAMMMMMMMMA! - JA, Billy? - Jag vill åsså åka skidor idag. Som Rufus gör. - (FAN!) Ok vännen, vi sover färdigt först så löser vi det sen. - Mamma? - Ja? - Jag vill åsså åka skidor, mam...

Av Lisa - 17 november 2012 19:30

Det är inte utan att jag har varit lite tung i huvudet idag, det kan jag erkänna nu framåt kvällen. Gårdagens spontana After Work med ett gäng sköna vänner blev liksom inte helt vinfritt, så kan man väl sammanfatta det. Inte heller skrattfritt, så de...

Ovido - Quiz & Flashcards