Alla inlägg under juni 2012

Av Lisa - 24 juni 2012 19:58

 Så, det var det. Misommar för i år är avklarad. Med nubbe, regn och mat. Precis som det skall vara. Självaste midsommar blev bra, fast jag missade förstås dansen runt stången i år igen. Eller missade är väl ett starkt ord, det är inte så att jag lider av att inte få hoppa som en groda eller sjunga om tanter som slänger med muffen. Inte alls. Men det kan ju vara kul att se sina barn dansa i ring med blommor i håret. Nu blev det liksom lite splittrat hela den där biten. Blanka åkte hellre båt än dansade och Rufus däckade med besked som en riktig nubbedrickare direkt efter middagen. Jag satt kvar som sovvakt. En liten grupp gick på dans. Dock utan blommor i håret, för dom hade vi inte hunnit få till.

Resten av eftermiddagen gömde jag mig i köket. Anledningen till det var att Fredrik skämtade om att han har två framtida alternativ att se fram emot.

1. Att bli kvävd av en kudde.

2. Att bli lämnad.

Det är bara det att alla inte har samma humor som vi. Om man säger så. Och man kan ju tycka att den typen av skämt kan vänta tills svärföräldrarna inte är i närheten. Men nej. Och jag kände inte att jag var så värst sugen på att gå in närmare på detaljer så därför var jag i köket med en boxer som heter Helios och pratade om hundliv och kvalitén på dagens hundmat (han gillar tydligen leverpastej bättre än torrfoder).

Påminn mig någon dag så skall jag berätta om det där med kudden en gång för alla.

Sen hux flux var alla hungriga igen och vi åkte hem till oss och åt en mycket sen middag. Onödigt sen middag skulle jag vilja påstå, vi hann i alla fall få ner sista biten innan tolvslaget vilket då bevisar att det går att äta till The Bitter End.

Igår åkte vi bil över hela Tjörn för att hitta olika regnkläder till mina barn för det verkar som om det kommer behövas för att överhuvudtaget kunna vistas ute resten av sommaren. Sen åt vi igen. Massor av mat.


Nu lagar jag mat. Igen. Och dricker vin. Igen.

Men snart åker gästerna hem och då får det fan bli ordning och reda på intaget, annars kommer jag tappa tänderna och få plocka fram mina gamla gravidjeans.


Jag kommer garnterat vakna imorgon med ett enormt sug efter att bli nykter militantvegan med tvångstankar för all mat som innehåller annat än kliniskt rent vatten. Bara. Det kommer hålla till tisdag.


Skål och gonatt.

Av Lisa - 22 juni 2012 12:48

Sådär ja, midsommartårta klar!

 
Av Lisa - 22 juni 2012 07:49

Det började ju liksom inte riktigt som det var tänkt det här. Förstås. För om jag inte har helt fel, så skall ju blommorna under kudden hjälpa till med vissa bröllopsplaner. Eller? Den man drömmer om skall man gifta sig med?  Så trodde jag det var... Men jag hoppas då innerligt att jag har fel.

För om det är så, så skall jag tydligen gifta mig med min granne L. Mannen här bredvid med dom röda snickarbyxorna. Han som aldrig tar av sig dom röda snickarbyxorna, och som går här fram och tillbaka hela dagarna och verkar bygga på sitt hus och på lite andra hus också. Men som borde bli klar snart. Som tror sig vara kung över gatan och som "Inte tror det är sant, midsommarmaten kostade 2000 kr". En snål lättmjölksman med ohälsosamt välanvända snickarbyxor och som tror sig vara kung på vår gata i semesteridyllen.

Mammma! Hjälp, jag vill inte gifta mig med min granne L!

Jag tar genast tillbaka allt jag någonsin har retat mig på på min egen F. Och jag lovar att aldrig säga emot bröllopsplanerna som han har, även dom som inte ens är i närheten av mina egna. Det spelar ingen roll att vi är så oeniga om vårt eget bröllop så det aldrig blir av. Jag struntar i min egna fria vilja, inga som helst problem. Jag kan springa till Kyrkan nu om det är så, och gita mig med honom på precis det sätt han vill. Med alla hans kompisar från barndomen som jag aldrig har träffat på plats, och får någon av mina plats så är jag bara tacksam. Vi kan ha 10000 tal och jag lovar att dansa som en jävla galning. Bara jag inte behöver gifta mig med min granne L.

Jag lovar till och med att aldrig någonsin hota F med att kväva honom med kudden när han snarkar igen. Bara jag får gifta mig med honom och inte med min granne L med dom röda snickarbyxorna.

Pust. Vilken skräck.

Det här började ju då inte som det skulle. Jag är så skärrad av drömma om grannen L så jag har svinhög puls och det kommer innebära att första snapsen (som jag nästan känner för att ta nu, i kaffet) kommer åka som en skenande bergochdalbana ut i blodet och in i min omskakade hjärna. Hjälp, hur skall detta sluta.


Tröstar mig med att baka en midsommarkaka med ett recept som jag fått av min fina vän vars axel som jag skulle behöva luta huvudet mot just idag efter nattens mardröm:


Annas Fruntimmerskaka:



12 bitar


Mördeg:
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk strösocker
100 g smör
1 äggula
Mandelfyllning:
300 g mandelmassa
100 g smör
1 ägg
1 äggvita
rivet skal av 1 citron


Garnering:
3 dl grädde
1 ask hallon
1 ask blåbär

1 ask jordgubbar, rensade och delade
Rosor


  • Deg: Blanda mjöl och socker i en bunke. Smula ner smöret till en grynig massa. Rör ner äggulan och arbeta ihop till en deg. Alla ingredienser kan även blandas på en gång i matberedare, knåda sedan ihop smulorna till en deg på bänken.
  • Kavla ut degen mellan två plastfolie-ark och klä en form med löstagbar kant, 24 centimeters diameter. Degen ska gå upp till minst halva kanten. Sätt den i kylskåpet. Ska inte förgräddas.
  • Fyllning: Blanda samman bitar av mandelmassa med bitar av smör, ägg, äggvita och citronskal. Går bra i matberedare. Bred ut fyllningen i mördegsskalet i formen. Grädda kakan på nedre falsen i ugnen i 175 grader cirka 30 minuter. Låt kakan kallna i formen.
  • Garnering: Ta loss kakan ur formen. OBS! Kakkanten är spröd! Vispa grädden fluffig och lägg den över fyllningen inuti mördegsskalet. Garnera med bär samt blad av citronmeliss.

Av Lisa - 21 juni 2012 18:47

Ok. Nu ar det börjat. Midsommarkaoset. F var och handlade med en lista som var längre än mig (ca1,60 m, alltså inte så värst lång jämfört med julhandelslistan som brukar vara längre än hela vår familj ihop: 89+95+110+140+160+185 = 7,79 m). Han fick förrutom listan med sig två barn, en i trollkarlsuniform och en som såg ut som en liten, liten tant med kavaj och väska, och en svettig panna. Han gillar inte att handla, och framförallt intre inför en maratonhelg med mat och dryck. Jag håller med. Det är påtvingat och helt vansinnigt.

Och dessutom skiner solen. Vi borde åka båt. Vi borde verkligen åka båt!

Men.. Jag städar. Varenda. Jävla. Hörn. Eftersom. Vi. Skall. Ha. Gäster. VIKTIGA gäster.

Och.... Lagar mat

Och.... Rensar rabatter

och.... Funderar på hur vi skall hinna äta frukost, lunch, middag och samtidigt hinna fika och binda kransar och allt det där.


Desstom är barnen hungriga. NU! Så nu har jag ett snabblagat barnrecept till er som gravar egen lax och har bitar över eller som har lax hemma av någon annan anledning (ja, jag gravar själv idag eftersom det är svärföräldrarna som är här på besök så det är fan bäst att imponera). Receptet har inga måttangivelser för det här är ett mantagervadmanhaverrecept. Det är barn som skall äta, så huvudsaken är att det smakar gott och är mättande.


Använd ändarna på laxen, allt som inte skall gravas. Skär i bitar. Strimla en bit purjolök fint, bara det vita. Finhacka dill. Koka upp pastavatten, och koka favoritpastan. Fjärilar, penne eller snäckor brukar bli bra. Hetta upp en rejäl klick smör i en stekpanna, fräs purjo utan att den tar färg och höj värmen. Lägg i lax. Låt laxen få lite stekyta och häll sedan på grädde så det täcker. Koka ihop och pressa i lite citron, salta och peppra. Släng i en halva coctailtomater och låt koka upp. Stö över dill och vänd ner pastan. Servera med gurkstavar. Så, nu är barnen mätta och du kan fortsätta med tårtbak, sillfixning, potatisskrubbning, champagnedrickande, kransbindande eller vad du nu vill göra innan det är dags för morgondagens midsommarfirande. Go afton!

Av Lisa - 20 juni 2012 07:13

Vi skall hälsa på min gamla mormor idag som har fyllt 90-år, och som vi inte träffat sen i augusti. Rufus är mycket bekymrad över hennes ålder och tillstånd.


- "Var bor hon"?, Undrar Rufus
- "Där hon alltid bott, i sitt hus."

- Ligger hon ner?

- Nej, hon bor där och gör sånt som hon alltid gjort där. Bara lite långsammare.

- Kan hon gå?

- Ja, men inte i trappor.

- Varför?

- Hon har ont i sina ben.

- Så då kan vi inte ha springtävlig med henne?

- Nej lilla gubben, det kanske inte går så bra med just springtävling...

- Om jag tar små små små steg då?

- Kanske...

- Och låter henne vinna? Vill hon ha springtävling med mig då?


Kontenta: När man är fem år är springtävling det bästa som finns och låter man någon vinna så är det en stor kärleksförklaring.


Av Lisa - 19 juni 2012 16:56

Det är sommar. Det är hav. Och självklart fisk till middag! Det fanns nyfångad och filéad rödtunga i fiskaffären idag, bättre blir det knappast. Och det blir helt utan krångel och finlir, enklast är godast ibland! Vardagslyx!


 


Rödtunga i panna med dill och citron!

4 pers.


700 g Rödtungsfiléer (eller annan tunga), filéad

ca 1 dl Ströbröd

ca 1 dl Vetemjöl

Salt

Peppar

En rejäl vippa Dill, finfinhackad

Citron

5 dl Grädde


Färskpotatatis


Sockerärtor, hela

Broccoli, i små buketter

Blomkål, i små buketter

Morötter, i tunna stavar

Purjolök, i skivor


Koka potatisen på det vis du gillar att koka färskpotatis. Jag skickar ner den i kokat vatten med rejält med salt och dillstjälkar. Sen får den koka försiktigt på svag värme tills den är klar. Men alla har sina sätt... Håll varm.


Blanda mjöl och ströbröd med salt och vitpeppar. Vik fiskfiléerna på mitten, salta och peppra. Vänd lätt i mjölblandningen. Lägg upp på ett fat tills dom skall stekas.

Koka upp vatten till grönsakerna. Lägg först i blomkål, vänta en minut och lägg i broccoli, morot och purjolök, vänta en minut till och lägg i sockerärtor. Låt koka en minut till, häll av vattnet och skölj i iskallt vatten. Ställ åt sidan.

Hetta upp en panna och smält en stor bit smör. När det börjar fräsa i pannan lägger du i fisken och drar ner värmen till medel. Vänd fisken efter nån minut. Lägg på mer smör om det ser torrt ut. Här skall inte snålas med fettet! Ta upp fisken och lägg på ett fat efter några minuter. Häll i grädde i pannan utan att diska ur den. Pressa i en halv citron, salta och peppra. Smaka av! Mer salt? Mer peppar? Mer citron? Koka ihop såsen tills den tjocknar. Lägg i fisken och strö över dillen.


Ta kastrullen som grönsakerna var i och häll i vatten, lite salt och en klick smör. Koka upp. Lägg i grönsakerna och ge dom ett snabbt uppkok, häll av vattnet och lägg upp grönsakerna i en skål.  Ställ fram pannan med fisk på bordet tillsammans med grönsaker och  en skål färskpotatis. Till detta en iskall Hof eller en vit Bourgogne.

Smaklig fiskspis!


Mat
Av Lisa - 19 juni 2012 09:33

Är det så kul med högtider egentligen? Jul, Påsk, Midsommar.... Ärligt nu, blir det någonsin så härligt som man vill att det skall vara? Är det värt all stress, allt planerande och alla inköp? Maten, blir den så god som man vill? Är det så glatt och festligt som det förväntas?

Nej.

Julen är värst, så den tänker jag inte gå in närmare på för då kommer jag drabbas av posttraumatiskjulångest. Påsken är lättast, att smycka ett ris och fylla lite pappersägg med godis kan väl vem som helst klara av. Sillunch med äggmålning är lätt att lyckas med. En lammstek sköter sig själv. Förväntningarna är inte mycket större än så, lyckas man få ihop en skön påskmiddag i goda vänners lag så är det en bonus.


Midsommar har för det första väldigt sällan något med sommaren att göra. Och för det andra blir det ytterst sällan så kul som man vill. Barnen fryser i sina vita sommarkläder, kransar blåser bort, regnet fyller sillskålarna, luften är kallare än snapsen och för de som har kökstjänst blir det mer "Diskmaskinen går" än "Helan går" när det skall springas ut och in med fat och skålar.

Och för att inte prata om planerandet innan! Vad skall vi äta till midsommarfrukost, midsommarlunch, midsommarefterrätt, midsommarmiddag, midsommarnattamat, midsommardagsfrukost, midsommardagslunch, midsommardagsfika, midsommardagsmiddag... Och så dagen innan midsommar, vad skall vi äta då? När alla kommer? När skall vi handla allt för att inte krocka med alla andra som skall handla? Två veckor innan, eller tre dagar innan?

Och hur fan skall vi hinna hoppa som små grodor, binda kransar och drömma med blommor under kudden mitt i all denna matlagning och allt ätandende?


Jag älskar som sagt mat och matlagning, men vid högtider med gäster tar det fullständigt över allt det där mysiga som man skall ägna sig åt ihop med sina barn. I år tänker jag pryda de där (osynliga) handbojorna som håller mig fast vid spisen med blommor så det i alla fall känns lite festligt. Och har jag tur får jag se en Iphone-film på barnen då de dansar runt stången.


Håll i hatten, nu kör vi!

Av Lisa - 18 juni 2012 22:18

När man åker till ett sommarhus skall det vara sommar. Sommar såsom shorts, klänning, sandaler, krabbfiske, bad, strand, båt, uteliv, barfotadagar, nakna barn och, självklart, rosé, spring och grill.

Det skall inte vara +13°. Då blir förvandlas plötsligt fyra barn i ett litet, litet hus till 15 barn i ett mindre hus. Det blir kaos! Oavsett inslag av äventyrspromenader och regnstänkta cykelturer så blir dom rastlösa. Och liksom muterade. Den lilla, lilla dockan till dotter uppträder som dockan i skräckfilmen med samma benämning. Tvillingbrorsan försöker härma storebrorsan och åker på stryk av storebrorsan som får skäll och storstorbrorsan flaxar med 9-årskroppen som ett förvildat flaggspel. Och när dom blir rastlösa blir dom felvänt påhittiga. Det händer saker man inte tror kan hända i ett hus.

Därför åker jag mer eller mindre varje dag till Olle. Olle tror att jag åker till honom för att köpa blommor, men i själva verket åker jag dit för att få en rast från rastlösa barn. Samtidigt som jag med rynkad panna låtsas leta efter Den Perfekta Krukväxten Till Min Perfekta Trädgård (Läs: En rufsig plätt mot ett berg), så underhåller han mina barn. Eller om det kanske är tvärt om...  I alla fall så går dom efter denna Olle som små lamm och lyssnar på allt om blommor, näring, syre, planteringar, jord och vassa taggar. Och så säger dom Varför? efter varje sak han säger så det tar ett tag för stackarn att komma till sak. Då och då stickar jag till dom en glass från glassboxen (som så strategiskt är placerad där).Och sen "letar" jag vidare. Kanske en ros? Eller kanske en pelargon? Eller kanske skall jag slå till med en pion? Eller en varför inte en Rhodedendron? Efter en timme eller så köper jag en fröpåse och packar in mina, av information, utmattade barn i bilen och åker hem i lugn och ro.

Tack Olle!

Ovido - Quiz & Flashcards