Alla inlägg under juni 2012

Av Lisa - 3 juni 2012 13:58

Det är sju barn i huset just nu. Eller halva huset, eftersom den andra halvan är under renovering i en si så där 15 år framåt. Alltså sju barn och två vuxna på en övervåning. Alla rastlösa och trötta. Alla utom vi som kallas vuxna gör sitt bästa för att låta så mycket som möjligt. En har en visselpipa, en har en radiostyrd bil, en har en docka som aldrig slutar sjunga, en har en dator med Spotify, en har väldigt hög röst och en en knallpulverpistol. I kombination med detta försöker jag packa ihop inför sommaren. Äntligen skall jag få åka härifrån till Västkusten. Det finns ett och annat att packa om man säger så. Barnens sommarkläder har varit färdigpackade och sorterade efter färg och funktion i 2 månader, jag har liksom längtat härifrån. Så att säga...

Denna gången hade jag tänkt vara lite ordnad i mitt eget packande, så att jag inte som alla andra år tar med mig allt jag tror att jag kanske möjligtvis kommer behöva. Kanske. Men jag gav upp nu i oväsendet och kaoset, och tryckte ner allt som inte var svart eller gjort av tjockaste ylle i stora plastväskor. Rubbet. Allt från festkläder som inte kommer användas till tjocktröjor som förhoppningsvis inte kommer användas. Gamla kläder, nya kläder. FIna kläder dom jag inte kommer behöva där på landet, ganska fula kläder som jag inte vill använda ens på landet. Men man vet aldrig. Medelhavstunna sommarkläder, lite mer robusta västkustkläder. Svensk sommar är inte helt lättplanerad.  Tänker att jag tar och sorterar bort det jag inte kommer använda igen, sen efter sommaren. Men det kommer bli samma visa igen. Jag kommer trycka ner allt i samma väskor och ta med det upp hit till vinterland igen till hösten. Allt från små tunna sommarklänningar till utslitna flipflops. För man vet aldrig om man kan behöva det någongång. Det kanske blir vår även i Åre nästa år. Kanske. Eller så kanske det blir en vinterresa till värmen. Vid lottovinst.

Så nu sitter jag har och tittar på denna sjukt stora hög av väskor som skall med och börjar inte bara fundera på innehållet i väskorna utan även på konsumtion. Tänk att jag har köpt alla dessa saker som ligger här. Det är helt jävla galet. Köpa, köpa. köpa borde kombineras med slänga, sälja, slänga. Men så verkar det inte funka. Det varkar vara mer köpa, packa, köpa, packa, köpa, packa.


Av Lisa - 3 juni 2012 10:20

Idag har jag börjat dagen med att skjuta luftgevär iklädd Pyjamas och gummistövlar i srl. 43. Jag vaknade av att min Ebbe, överlycklig över sitt nya luftgevär, stod petade på mig med luftgeväret i högsta hugg och frågade om jag ville prova att skjuta. Alltså, han pekade inte på mig med luftgeväret. Det skulle han aldrig göra, han är en mjuk liten kille min Ebbe. Men han är trots allt en kille och då gillar man tydligen gevär, bollar och datorer. Oavsett om man är hård eller mjuk. Detta luftgevär gör honom så ofattbart lycklig, så stolt och så stor. Han säger att han har blivit lite längre sen han fick sitt luftgevär. Så är det säkert. Små killar blir längre av luftgevär. Små mammor blir längre av klackskor. Det är logiskt.



Av Lisa - 2 juni 2012 15:09

Men dra mig baklänges vad tråkigt jag har det idag. Det roligaste som har hänt var när Rufus berättade sin kiss- och bajshistoria. Igen.

"Det var en gång en bajskorv som hette bajs. Den gillade att bajsa och fisa och prutta och bajsa och kissa och bajsa och kissa och bajsa."

Eftersom jag har hört den där historien i 2 år nu, så börjar den bli lite, lite tjatig. Men bara lite. Idag var den hur rolig som helst. Ja, ni fattar hur tråkigt jag har. Ute regnar det snö underifrån, låter kanske konstigt, men det är så det ser ut. Jag vägrar gå ut, finns inte en jävla chans att jag går ut. Det var jävlar vad jag svär förresten, men det tänker jag jävlar i mig fortsätta med denna tråkiga jävla dag.

Detta har jag gjort idag:

  • Duchat (Asatråkigt)
  • Tittat på film med Blanka (Mysigt, men eftersom hon pratade hela tiden så hörde jag inte att jag visst hade valt japanska som språk förrän efter 45 minuter och då orkade jag inte spola tillbaka och börja om.)
  • Städat mössvanthalsduksochmassaannanskit-lådorna (Ser jag en mössa till så skriker jag!)
  • Städat knivlådorna (Jag la i saker, Blanka tog ut saker)
  • Städat skåpet där alla glas står (Ja, man såg ju i alla fall vilka glas som används om man säger så. Det är är tydligen så tråkigt så jag inte har gjort det på 5 år)
  • Kollat Facebook 135 gånger. I timmen.
  • Kollat mail lika många gånger, minst.
  • Kollat statistiken här på Bloggen ännu fler gånger.
  • Deppat över statistiken här på Bloggen
  • Deppat lite mer över det.
  • Passat på att deppa över att jag missar hela våren för att jag bor i Åre.
  • Tittat på F när han har provat samma glasögon 35 gånger, slängt och tagit upp dom ur soporna lika många gånger.
  • Tittat när F bröt ihop när han skulle laga en hylla (det var i och för sig så kul så jag log lite grann)

Så jävla tråkigt har jag det idag. Så nu måste det hända något. Omedelbart! Jag vägrar städa något mer. Jag vägrar som sagt att gå ut. Jag kan inte få mina barn att samsas om en enda lek så jag vägrar att leka. Det återstår liksom bara en sak: Laga middag med vänner som man kan skratta med. Så jag hoppas att det är så det kommer bli!


Av Lisa - 2 juni 2012 13:42

Idag blir det någt enkelt. Fast gott. Och lyxigt.


Pasta med havskräftor (blir bäst) eller stora räkor (scampi funkar också):


400 g färska råa havskräftor eller stora råa räkor

1 liten gul lök, hackad

1 selleristjälk, hackad

1 morot, hackad

3 msk olivolja. Minst.

Bladpersilja

1 ask coctailtomater, delade

1 tsk tomatpuré

4 msk smör.

Tagliolini (platt spagetti) eller tunn spagetti, kokt enligt anvisning.


Skala de råa kräftorna (eller räkorna). Ta bort tarmen. Lägg stjärtarna åt sidan. Lägg skalen i en kastrull tillsammans med grönsakerna, häll på vatten så det precis täcker och koka upp. Låt småputtra i ca 20 min. Sila bort skal och grönsaker, spara buljongen.

Hetta upp olivolja i en panna. Fräs havskräftskjärtarna i några minuter, salta och peppra. Strö över bladpersilja. Blanda ca 1 dl av buljongen med tomatpuré och häll ner i pannan. Klicka i smöret och rör tills det smälter. Ta bort från värmen. Lägg i tomater och pasta, rör runt. Ringla över lite mer olja och dra några varm med pepparkvarnen. Servera med spenatsallad med pinjenötter och peccorino på.

Gött!

Av Lisa - 2 juni 2012 11:13

Jag har en väldigt rättrådig och frågvis liten dotter. Hon har haft fullt upp med att försöka förstå olika vuxensaker idag.

- Mamma, varför har du inte så fina ögon som du hade igår.

- För att jag är tröttare idag.

- Varför?

- För att jag var på kalas igår.

- Varför?

- För att min kompis A fyllde år?

- Varför?

- För att även vuxna fyller år.

- Åt ni tårta?

- Nej.

- Varför?

- För att vi åt mat och så i stället.

- Vad är å så?

- Efterrätt. Å så.

- Drack ni sampan?

- Va?

- Sscchhhhhhampan. Drack ni sån? Å så?

- Öh... Ja.

- Får man så små ögon av sampan?

- Ja.

- Drick inte det då. Å så.


Nä, det kanske är så. Att man inte skall göra det. Å så.




Av Lisa - 2 juni 2012 08:19

Mms-bloggar under täcket i framstupasidoläge. Det här är då inte ofta, att jag är uppe sist i huset. Det har nog bara hänt under brutala magsjukor och efter förlossningar. Fast jag brukar föda på sjukhus så det stämmer ju inte ändå.Jag lärde mig ett och annat igår, därför ligger jag här nu och latar mig.

Detta lärde jag mig:

  • Tjejmiddagar funkar faktiskt.
  • Delar man på 6 flaskor vin på 5 tjejer så bör man inte dricka Hot Shot  och kaffedrink också. Inte när man är närmare 50 än 15 i alla fall.
  • Sitter man i utspilld Chablis ser det ut som man har kissar på sig.
  • Skratta bör man annars dör man.
Av Lisa - 1 juni 2012 17:19

Tre barn med 39 graders feber hemma och tröstande, mysande, läsande och pysslande dygnet runt i flera dagar tar på krafterna. Härligt att få hänga med dom små, jag älskar att gosa, men det är roligare och tacksammare när dom är glada. Så kan vi sammanfatta det. Då har jag i alla fall inte dragit till med överdrifter.

För att inte bita sönder tänderna i mitt försök att hålla ihop tålamodet med gnäll och 435687824 maaaaammmaaaaa (funderar på att börja kalla mig för Pappa) i timmen så gav jag mig ut på en välbehövlig springtur.


Men oupps.. Det slutade med att jag kom hem med tre shoppingkassar vårkläder. Det kallare jag springtur de lux. Min typ av motion!


Sen insåg jag också att jag inte bara dansar och lufttrummar när jag springer med hörlurar, utan att jag även till min förskräckelse har börjat sjunga svinhögt och falskt rätt ut i luften.


Frågan är om jag skall sluta springa och börja shoppa och dansa istället. Det verkar ju passande för det är väl det som kallas fyrtioårskris?

Av Lisa - 1 juni 2012 15:17

Jag har lagat mat så länge jag kan minnas. Hemma och i restaurangkök. Det sägs att jag är bra på det och jag har skrivit en del recept för en del tidningar, så det är kanske passande att dela med sig av lite middagstips här.

Att komma på vad man skall äta till middag är ju faktiskt vanligtvis ett ganska tjatigt återkommande beslut. Då kan det ju vara skönt att bara kolla in en länk och få det bestämt åt sig. Så nu gör jag så. Varje eftermiddag kommer ett recept till er här.

Laga, länka, ät. Om ni vill...


Först ut denna fredag till ära blir:


Entrecote med provencalsk gratäng och chévrecrème

4 port


4 skivor entrecote


10 Tomater, i skivor

3 små eller 2 stora Zucchini, i skivor

2 Aubergine, i skivor

salt

ca ½ dl ekologisk olivolja

2 - 3 msk smör

2 vitlöksklyftor, finhackad

½ kruka färsk bladpersilja, finhackad

1 kruka färsk basilika, finhackad

½ kruka färsk timjan, finhackad

2 charlottenlökar, finhackade

salt

peppar


Värm ugnen till 200 grader. Lägg aubergine- och zucchiniskivor på hushållspapper och strö över salt. Låt stå så vätskan drar ur i ca 15 min. Vänd och gör samma sak på andra sidan. Smält smör i en kastrull och lägg sedan i olja, örter, lök och vitlök (spara lite örter att strö över då gratängen är klar). Salta och peppra. Låt småputtra i ca 10 min. Lägg tomat, aubergine och zucchini varvat i rader i en ugnsfast form. Fördela över ört- och lökröran. Sätt in i ugnen i ca 45 minuter. Platta då och då till grönsakerna försiktigt med en stekspade.


200 gram chèvre, kanterna borttagna

1 burk lättcremefraiche

1/2 msk vitvinsvinäger

1 msk honung

1 liten chili, finhackad

salt

peppar


Lägg osten i en mixer tillsammans med allt utom chili. Mixa snabbt ihop till en crème. Lägg upp i en skål och strö över chili.


Peppra köttet. När gratängen är klar steker du skivorna i en klick smör och lite olja i het panna eller lägger dom på grillen till önskad stekgrad. Salta efter du har tillagat dom så blir köttet saftigare.


Servera med rostad eller bakad potatis, eller bara en grönsallad.



Mat
Ovido - Quiz & Flashcards