Alla inlägg under juni 2012

Av Lisa - 12 juni 2012 22:17

Ha! Idag har jag lyckats avsluta ett sandigt kapitel av vårt liv. Sandlådan. Och i motsats till gårdagens hot om sprängda huvuden och saltade sniglar så har jag lyckats göra detta på ett pedagogiskt sätt. Jag är stolt. Och nöjd.

Sandlådan har nu förvandlats till barnens egen lilla odlingslott, dom fick välja grödor själva. Nu skall plantorna vårdas och vattnas. Tomater, smultron och de örter dom gillar mest; mynta (gott med jordgubbar och choklad tydligen) och oregano (smakar pizza) är planterade. Otåliga barn väntar.

 

Nu skall bara gräsmattan fixat sen kan vi sitta på vår nya finfina altan och titta när det växer hela sommaren lång!

Av Lisa - 12 juni 2012 11:57

Jag skrev en lista på allt som skall göras här i min lilla stuga, och den blev skitlång rent ut sagt. Jag kommer inte hinna med en bråkdel av allt, så jag funderar på att ge upp och åka på utflykt istället.

Med tre rastlösa barn blir det liksom inget gjort, hur mycket jag än försöker. Mycket blir påbörjat men inget slutfört.

Här är i alla fall ett recept, så har jag i alla fall gjort något:


Rullader med fetaost och mynta, krämig avokadosallad samt rostad potatiskross.

4 - 6 pers


Ca 800 gram innanlår i skivor (skär lite snett så du får så stora skivor som möjligt)

Ca 200 g fetaost, smulad

1 kruka Marockansk mynta , hackad

ca 1 msk sambal oelek

salt & svartpeppar

2 msk olivolja

Smör och olivolja till stekning

4 dl Marsalavin eller torrt vittvin

2 msk kalvfond

1 msk honung

ca 4 dl vatten

3 msk smör


Lägg innanlårsskivorna en och en på en skärbräda och banka ut köttet med en köttbankare eller brödkavel. Bred på ett tunt lager Sambal Oelek på varje skiva. Blanda ihop fetaost, olivolja och mynta, och lägg en klick längst ut på varje köttbit och rulla ihop, fäst med en tandpetare. Hetta upp matfett i en stekpanna eller gryta med lock. Bryn rulladerna i omgångar på medelhög värme, salta och peppra. Lägg tillbaka alla rullader tätt i pannan. Häll i vin, fond, honung och vatten så att det precis täcker. Koka upp och sänk värmen så vätskan bara sjuder. Låt koka under lock i ca 1 timme eller tills köttet är mört. Ta upp köttet ur pannan, och vispa ner smöret i skyn och smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka rulladerna och strö över resten av myntan.


2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

2 -3 st mogen Avokado, skalad och urkärnad, i tärningar.

4 st tomater, urgröpta och skurna i tunna båtar.

2 dl matlagningsyoghurt

1 msk vitvinsvinäger

2 stjälkar bladselleri, i mycket tunna skivor

salt och peppar


Hetta upp olivoljan i en kastrull och pressa ner vitlöken. Ta bort snabbt bort från värmen innan vitlöken får färg, låt svalna. Vänd samman samtliga ingredienser. Salta och peppra.

12 - 16 små potatisar

2 msk olivolja

1 tsk torkad Timjan

1 citron, zest och saft

Salt & peppar


Sätt ugnen på 225°C. Koka potatisen med skalet på. Låt svalna något, skala om du inte gillar skalet. Krossa därefter potatisen lätt med handen eller en sked, blanda med olivolja, citron och kryddor och lägg upp i en ugnsfast form. Sätt in i ugnen. Rör om då och då och rosta tills potatisen fått fin färg. Servera gärna med en stor blandad sallad.






Mat
Av Lisa - 11 juni 2012 22:07

Så, då var sista väskan uppackad och alla barnen däckade. Heeeeerrrrreeeeee Guuuuuuuuuuud vad skönt att vara här, hemma i min lilla stuga. Som vanligt har mamma fixat och donat, bäddat rent och ordnat så det var bara att flytta in. Jag är bortskämd som en liten minigris jag.  Imorgon skall jag och dom små miniminigrisarna attackera trädgården, det blir kul. Jag skall dra ogräs och dom små skall få salta på mördarsniglar. Jag vet att man inte skall lära barn sånt, men mördarsniglar är såinihelvetejävlaskitäckliga så dom får dom salta på hur mycket dom vill. Kalla mig opedagogisk eller djurovän, det struntar jag i! Vi släpper i alla fall i krabborna fort som ögat, så ganska så snälla är vi allt.


Just nu njuter jag mest av tystnaden. Inte ett ljud mer än lite måsar och havsbris. Till och med Blanka är tyst, vilket är värt en applåd. Klappklappklapp. Hon har nämligen pratat hela dagen ovavbrutet utan avbrott ens för att andas. Underbara unge, vad tjatig du kan vara! Hon sa mamma så många gånger på Willys när vi var där och storstorstor handlade så det kom fram en gammal gullig grå gubbe och frågade om hon hade hakat upp sig. Hon hördes över hela affären, hennes lilla gälla röst gapade fram ett aldrig sinande Mammmaaaaaa så jag hörde henne tvärs över affären när jag försökte ratta runt min överfulla vagn som hela tiden ville åt ett annat håll. (Nä, jag hade inte lämnat henne någonstans. Jag hade lånat ut henne till hennes mormor i 2 minuter för att vila öronen.) Dom andra två lät sig inspireras och körde på som en liten kör. Gulligt, jo. Intensivt, ja. Tillslut nu på kvällen lyckades jag få ur mig nåt i stil med "snälla lilla Blanka, Billy och Rufus, var tysta en liten stund, mitt huvud håller på att sprängas". I kombination med mördarsniglarna kan jag se att det kan te sig lite lätt opedagogiskt, jag vet.... Jag brukar inte vara så våldsam i min uppfostran. Blankas enda reaktion var dock att kontra med ett "Varför?". Förstås. Det är nämligen det naturliga svaret på allt. Jag svarade att jag behövde vila mitt huvud lite från allt prat och alla mamma och alla frågor. "Varför?" undrade hon då. Förstås. Jag gav upp och satte på mig en bygghjälm med peltorkåpor som låg här, men det uppskattades inte alls.

Imorgon är jag redo för nya frågor, garanterat en hel del om varför dom skall hälla salt på sniglarna.

Imorgon är det också dags för nya recept, jag har slarvat. Förlåt. Men tiden har inte räckt till. Jag har haft så mycket att packa upp och så många varför att svara på, så det har inte funnits en chans att få upp datorn.

Nya tag i morgon som sagt!


Av Lisa - 11 juni 2012 08:28

Jag springer runt här med mitt morgonkaffe och spanar på grannarna. Det är väldigt spännande att bo i lägenhet ibland. Det händer mycket i fönstren mitt över gata och gård. Jag har fullt upp med att hinna med allt, skyndar som en riktig skvallerkärring med mellan mina utkiksplatser i köket och sov-/vardagsrummet.

Det är nakna karlar, nakna kvinnor (tänk den som hade haft den bysten, jösses!), rufsiga morgonfrisyrer, stressade mammor och trilskande barn, frukostbord med yrvakna familjer och tjejer som speglar sig om och om igen. Arga typer, trötta pappor och stressade mammor. Fullt upp! Jag kan inte låta bli att fundera på hur dom har det alla dessa människor. Hur dom mår, vad dom jobbar med och om dom är glada? En sak är i alla fall säker, alla gnäller nog över vädret. Duggregn och 11 grader i juni gör ju inte måndags- och jobbångesten bättre.

Själv har jag varken det ena eller andra. Det är sommar, lördag hela veckan tralalalala. Jobbångest för min del, nu när säsongen är över, är "bara" den över att inte ha något jobb alls. Men det orkar jag inte ens tänka på. Jag tror liksom att det skall ramla ner ett jobb i huvudet på mig bara. Gör det inte det?

Där är även en toalett med frostat glas för fönstret. Det döljer detaljer men inte skuggor, så när snubben reser sig upp för att torka sig kan jag inte annat än önska att han hade suttit kvar. Dags att byta fönster!

I hotellet som ligger på andra sidan gatan är det lugnt än så länge, bara en kostymklädd snubbe på en balkong. Jag hoppas dagens möten går bra du slipsklädde man.

Här, i mitt fönster, är det också lugnt än så länge. Mina tre trötta barn sover fortfarande. Stadspuls tar på krafterna. Idag skall vi lämna detta lyxiga innerstadsliv och dra till vårt efterlängtade, härliga Kyrkeund. Hav och sommarstuga lockar nu mer än något annat!

Vi har då hunnit med en hel del under vår vecka i stan, kan inte komma på mycket som vi har missat.

Saluhallen, Uteservering, Mormor, Systersnack, Sushi, Slottskogen, Prosecco, Mc Donalds, Avenyn, Leksaker, BR, Lekplatser, Liseberg, sommarbästisar, Farellis, Ballonger, Universeum, Dinosaurier, Spårvagn, Kusiner, Taxi, Långlunch, Trädgårdsföreningen, HM, Fotbollströjor, Fotboll, Klänning, Ösregn, Bio, Köttbullekällaren, Lek, Stadspuls, Lägenhetshäng, Supermys.


Tack för nu Göteborg!



Av Lisa - 10 juni 2012 08:04

Vi hade vår traditionsenliga vårsysterträff igår, mina systrar, Eva (pappas fru, fast pappa finns inte längre så hon får vara vår extrasyster) och jag. Dessutom var nästan alla barn med, vilket var både bra och dåligt. Små barn har inte så värst roligt på uteserveringar på Avenyn. Men som tur var så är ju dom stora kusinerna stora nu, så det blev rätt mycket lekplats och ritande för dom. Alltså ingen skada skedd.

Det enda som tog ordentligt med stryk var min plånbok och nattens sömn. Det är dyrt att sitta i solen på Avenyn... Och det är svårt att sova efter en dag i solen på Avenyn, så kan vi sammanfatta det hela.

Men kul hade vi! Som alltid. Lite kaos, mycket asgarv, lite allvar och mycket kärlek. Jag blir hel av att vara nära min stora familj!

Vi här ett rätt stökigt gäng. Jag har en helt fantastisk mamma (som borde bo där jag bor, året runt. För utan henne är det liksom inte lika kul. Men nu är det inte så, vi bor bara nära varandra under sommaren). Sen har mamma en man som är världens snällaste man. Snällare än snällast! Jag har två storasystrar som är helsystrar, men dom är inte mammas barn. Vi har samma pappa. Och så har jag en storasyster till och vi har också samma pappa. Men hon har inte samma mamma som mina äldsta systrar, eller som mig. Alltså fyra systrar med tre olika mammor. Ja, ni fattar. Det är en jävla röra, men underbart. Våran pappa var en riktig galenpanna, en tokfrans utan dess like och det är riktigt bedrövligt att han inte finns mer. Han hade älskat att sitta med oss på Avenyn igår med alla barn och barnbarn. Jag hoppas att han skålade med oss däruppe.

Jag har också en lillebror, och vi har samma mamma. Men har brukar inte vara med på systerträffar, av naturliga skäl.

Vi träffas inte så ofta alla tillsammans, så när vi gör det brukar det gå livat till. Som igår.


Idag blir det en barndag igen, bara det slutar regna så skall vi göra stans alla lekplatser osäkra och äta köttbullar på Köttbullekällaren. Imorgon lämnar vi stan för havet, det skall bli skönt med lite ordning- och redaliv på landet efter dessa härliga dagar i sus och dus.

Av Lisa - 9 juni 2012 09:00

Kärt barn har många namn sägs det ju, och så gäller även för det som i husmanskosten kallas Råkost. Modernare är att kalla det Raw Food. Visst, Raw Food är en matlagningsteknik och en livsstil som är så mycket mer än bara rårivna morötter och tomatklyftor, men det är fortfarande rå mat.

Hade jag varit utan familj och barn, bott i ett varmt land (gärna Californien), haft sjukt mycket tid och haft en tjock plånbok så hade jag utan tvekan och utan många undantag försökt leva ett Raw Food liv med guldkant. Men nu är det inte så. Det är lite tvärt om faktiskt. Jag har fyra kräsna barn, en hungrig och köttätande man, ofta ont om tid, bor i fucking Sibirien och har ett icke obegränsat matkonto. Så därför får jag liksom kompromissa lite. För egen del försöker jag få in så mycket Raw- och Superfood jag kan i mina måltider då jag lagar mat och äter ensam. Mycket sällan blir det då "tillagad" (42°) Raw Food, oftast bara sallader, kalla soppor och smoothies. Aldrig strikt (jag blandar in Sojamjölk, get- fårost, fisk och även rostade nötter).

Men när jag lagar middag till hela familjen så går det inte att hålla på med det där mer än stundtals. Dom andra gillar pasta, kött, bröd och sås alltför mycket, det är ingen som är så sugen på att ändra sig på den biten. Och det är ok för mig, jag gillar också "riktig" mat. Jag älskar nybakat bröd och jag älskar att laga all sorts mat.

Däremot försöker jag alltid vara noga med Råkost. Oavsett hur många vi är som äter eller om det är kött, fisk eller mitt i mellan. Det händer inte att jag serverar mat utan någon form av råa (och tillagade) grönsaker.


Dagens recept blir lite av en kompromiss. Familje Raw Food kan vi väl ta och kalla det.


Glasnudelsallad med myntamarinerad lammfilé.

6 pers.


800 - 1000 g lammfilé

Marinad

1/2 kruka Mynta, finhackad

1/2 dl Ketjap Manis

1/2 dl Rapsolja

Svartpeppar

1 citron, zest och saft

Blanda allt till marinaden och lägg i den putsade lammfilén. Låt ligga i rumstemperatur i ca 1 timme.


Dressing


0,5 dl sesamolja

0,5 dl japansk risvinäger

3 msk rapsolja

2 msk honung

3 limefrukter, pressade

1 kruka korinader, finhackad (använd även både blad och blast) Spara några hela blad att lägga över salladen.

1 röd chili, finhackad (ta i så mycket du önskar beroende på hur starkt du vill ha det)


Blanda ihop allt till dressingen och låt stå medan du skär grönsakerna.



2 morötter, skalade och strimlade

4 sticklökar, i tunna skivor

1 grön paprika, i strimlor

1 röd paprika, i strimlor

1 liten broccolihuvud, delat i minibuketter

3 dl färsk vitkål, strimlad

1 pkt glasnudlar, tillagade enligt anvisning (låt dom absolut inte bli för mjuka)

Crispsallad eller Romansallad

2 dl rostade cashewnötter


Blanda dressingen med alla grönsaker utom salladen. Ställ åt sidan medan du grillar eller steker lammfilén snabbt i het panna eller på grillen. Den skall vara röd inuti! Ta upp och låt vila en stund. Blanda grönsakerna med glasnudlar, lägg salladen i hela blad på ett fat, lägg över glasnudelsalladen och sist den skivade lammfilén. Strö över koriander och cashewnötter.

Hugg in!


  
  
  
  
  
  
Mat
Av Lisa - 8 juni 2012 20:56

Snälla HamburgerKung, oavsett kedja..... SLUTA MED DESSA LEKSAKER. NU!


För små barn som mina, som inte är vana vid stad, är det bästa som finns att gå på Mc Donalds (detta gäller inte min stora Ebbe, han tycker att det är barns rätt i livet att få gåslever och oxfilé på dagis och skola. Han har liksom lite högre krav...).

Eller Max som mina tre små kallar detta andra hamburgerhak, eftersom dom när nöden kallar får gå till Max på Åretorg. Men Max Mc Donalds är av någon anledning SÅ mycket roligare är Max Åretorg. Kanske är det nyhetens behag, kanske är det helt enkelt godare för barn (jag kan liksom inte avgöra det, för jag gillar varken den ena eller andra). Troligen är det leksakerna som gör det. En sak är i alla fall säker, och det är att när vi kommer till Göteborg så är det lika viktigt att gå till Max (!) på Avenyn som att gå till Liseberg, BR eller Universeum.

Så idag, efter skräckupplevelsen med de "levande" Dinosaurierna på Universeum, så tänkte jag att jag muntrar väl upp dessa livrädda små knattar med ett Mc Donalds-besök.

Och vad händer? Jo, jag kommer dit och köper mat och får tre buzzzzzande råttjävlar med rockringar! Hallåååååååå? Tanken var att gå dit och äta och gå därifrån med glada, mätta barn. Istället sitter man där med tre hysteriskt frustrerande ungar som inte kan vrida upp eller hålla ihop dessa leksaker utan hjälp av heltidsassistent, hemtjänst och privatingenjör. Ingen äter. Råttorna rockar. Alla skriker.

Och embalaget skall vi inte ens prata om... När väl dessa hamburgare, drickor, pommes, äpplen, ananas och leksaker är uppackade så fick vi byta bord. Vi såg inte varandra för all plast och papper. Jo, jag vet att det finns papperskorgar, men hysterin när alla skall få i sig mat, dryck och samtidigt vrida upp leksaker gör det inte möjligt att ens som hundrameterslöpare hinna till papperskorgen innan katastrofen är ett faktum.


Så, snälla Mr Max Mc Donalds.... Sluta med dessa leksaker så vi kan få lite matro på era hamburgerhak.


Mvh

Mamma med liiiiite för många oönskade plastleksaker i sin ägo.

Av Lisa - 8 juni 2012 15:18

Billy: -Kolla, en HAJ. En haaaaj!

Rufus: - Fattar du ingenting eller, det där är bara en superfarlig fisk!

Jag: - Det är en abborre.

Blanka: - Jag gillar inte aborrrar.

Rufus: - Nä, dom borras. Skitfarligt!


Mina blivande biologer.

Ovido - Quiz & Flashcards