Alla inlägg under juni 2012

Av Lisa - 18 juni 2012 11:41

.... att det blir pasta till middag.

Nu för tiden är det liksom inte helt legetimt att äta pasta, bröd eller någon form av mjölmat för den delen. Det är inte lika ofta som man hör någon stolt säga;

- "Jag åt en jätteportion pasta till middag"

som

- "Jag åt ångkokt fisk med Organisk Rawsuperfoodsallad utan e-nummer eller en enda gnutta salt"


Och visst sjutton mår man bättre utan mjöl! Men jag tror att en riktigt god pasta gör gott det också, för själen. Och för att göra det hela lite mindre pinsam så kan det ju vara en pasta full med nyttigheter.

Som den här;


Pastornas pasta med hasselnötspesto, ricottta, blandad svamp och färskspenat.


4 pers.


1 dl hasselnötter, rostade och skalade

50 g smör

1/2 dl olivolja, ekologisk förstås.

2 ekologiska citroner, zest och saft.

1 tsk honung

salt

svarpeppar

1 stor lökar, finhackad

2 vitlöksklyftor, finfinhackade

Olivolja och smör att steka i.

ca 500 g skogschampinjoner, portabella och/eller kantareller i tunna skivor och bitar.

400 g färsk spenat

1 burk ricotta

Pasta av bra sort, gärna handgjord äggpasta tillagad av italienska änkor och med ävrda medeltida bronsverktyg för den räfflade, goda ytans skull. Men om ni inte får tag på det så funkar även Barillas Tagliatelle.


Krossa hasselnötterna i en mortel (eller matberedare). Smält smöret och separera bort och släng bottensatsen. Hetta upp det klarnade smöret och låt det bubbla på låg värme tills det bli lätt brynt. Blanda i hasselnötter, olivolja, honung, citronzest, salt, nymald svatpeppar och hälften av citronsaften. Ställ undan och håll varmt under lock.


Koka pastan enligt anvisning. Fräs undertiden lök och vitlök utan att det tar färg. Höj värmen och lägg i svampen. Låt det hela få en gyllene yta. Blanda i spenaten och fräs det hela snabbt. Häll på några droppar citronsaft, salta och peppra.

Blanda den kokta pastan med svampfräset och peston. Skeda i ricotta och rör om. Droppa över lite mer citornsaft och dra ett par ordentliga tag med svartpepparkvarnen.


Frossa i smyg!



Av Lisa - 18 juni 2012 08:24

När jag går upp morgonen så finns det en sak som bör fungera. Om den fungerar så fungerar även jag. Fungerar den inte så blir det dålig stämning. Jag kan stå ut med det mesta nattid, allt från kissiga barnsängar och vällingkok till partyglad kille som kommer hemramlande kan jag hantera utan knyst. Jag försöker bara somna om och sen är det bra med det. Jag behöver inte speciellt mycket sömn. Men, jag behöver kaffe när jag vaknar! Om nu hoppet är det sista som lämnar människan, så är kaffe det sista som lämnar mig. Hur mycker renlevnadsliv jag än stundtals försöker leva, så är morgonkaffet det sista jag under stränga detoxperioder tårögd lämnar.

Och det är inte bara koffeinets kick jag eftersträvar. Det är doften, och ljudet från perkulatorn. Den första skållheta klunken. Det fyller mig med hopp om dagen och en känsla av hemtrevnad. Helst skall jag uppleva detta själv, innan någon annan i huset vaknar. Minst i 30 minuter vill jag vara själv med min perkulator på morgonen. Jag går gärna upp 5 för att få uppleva det.

Så när det bli som idag, då jag smyger upp och sätter igång min vän och sen lydigt väntar på att kaffet skall blubba klart, och sen häller upp....... pissfärgat hetvatten! Ja, då blir jag på skitdåligt humör. Och när jag sen lyckas väcka halva familjen med mina svordomar, då har liksom dagen börjat fel.

Perkulatrojäveln har svikit mig idag. Jag känner mig trampad på. Tydligen retades han bara med sitt blubbande, vattnet åkte inte runt som det skulle. Nu tänker jag fylla honom till brädden med pulver och sen är det ta mig fan bäst att han gör rätt denna gången. För nu behöver jag kaffe mer än någonsin för att få ordning på mig själv!

Så det så!

Av Lisa - 17 juni 2012 10:17

Söndagsmiddag med lite drag i blir det idag. Det får bli till att laga något värmande när solen lyser med sin frånvaro. Dra igång ett långkok, ta en långpromenad och slå dig ner för en tidig söndagsmiddag. God luck chililovers!


Chili av högrev med mörk choklad och chipotle


4 st vitlöksklyftor, finhackade

2 st gula lökar, finhackade

1 kg högrev, i grytbitar

1 - 3 tsk sambal oelek, beroende på önskad styrka (pröva dig fram)

3 -4 tsk chipotlepasta, beroende på önskad styrka (pröva dig fram)

5 msk tomatpuré

6 dl vittvin

3 tsk råsocker

1 burk passerade tomater

1 msk balsamicovinäger

1 dl koncentrerad kalvfond

Vatten

3 st paprikor i olika färger, i bitar

1 burk stora vita bönor eller kidneybönor

50 g mörk choklad, i bitar

olivolja till stekning


Värm upp oljan i en kastrull tills den är riktigt het. Lägg i köttet och bryn det runt om, salta och peppra. Tillsätt sambal oelek, chipotlepasta och tomatpuré. Koka i några minuter. Tillsätt därefter vin, tomatpuré, socker, vinäger, tomater och fond. Täck med vatten om det behövs. Rör om och lägg på ett lock, sjud på medelvärme i minst 2 timme eller tills köttet börjar falla isär. Tillsätt paprika och bönor, låt koka i ytterligare 15 minuter. Tillsätt chokladen och smaka av med mer salt och sambal om det behövs. Rör ordentligt i grytan så köttet ”mosar sig”.


Guacamole


2 st avocado, mosade

1 st vitlöksklyfta

2 msk citronsaft

1 msk olivolja

2 tomater, urkärnade och tärnade

½ liten rödlök, finhackad

salt och peppar


Blanda samman allt ordentligt.


Ät gärna grytan med händerna, inrullad i stora bitar isbergssallad med guacamole och gräddfil, med ett vitt knaprigt bröd bredvid att doppa suga upp såsen med.

Av Lisa - 17 juni 2012 10:05

Han får inte ihop det riktigt min lilla Billy. Han vill åka hem till sitt "svarta hus hemma i Åre", han vill inte vara här i "det gula huset på det här kalla Santorini". Jag förstår vad han menar med det där "kalla", men jag är inte sugen på att åka till Åre. Inte ett dugg. Däremot får det gärna bli lite varmare. Snart. Mycket varmare, förresten. Att kolla väderleksrapporten är ju rena självmordet för barfotalivsplanerna. Nu är det strumpor och skor på. Fan! Jag vill ha sommar NU!

Jag försökte förklara för Billy att det här är Kyrkesund i Sverige och att vi bor här på sommaren. Santorini är en ö i Grekland dit vi hade lyckan att få åka på semester när det var som jävligast i Åre under våren. Han hänger inte med alls. Nu vill han istället åka till "sin lägenhet på Santorini". Jag kan hålla med om det där faktiskt. Jag skulle gärna ta en vecka till i Grekland nu när det verkar visa sig att det skall vara juniväder i 2 veckor till. MInst.E

Juni och April är då inga pålitliga månader, månadernas gycklare skulle jag vilja kalla dom. Det kan vara hur fint som helst och sen så , hahahahhahaaa lurad ditt pucko, fulväder i en månad.

Så nog om väder.

Dags att ta tag i dagen. Här.

Av Lisa - 16 juni 2012 12:08

Äntligen fick jag komma ut och röra på mig. Det var flera veckor sedan jag tog på mig springdojjorna, och sen jag använde dom sist så har något monterat in betong i sulorna. Jätte konstigt är det, skorna var hur tunga som helst och springstegen blev till PowerWalksteg som sen blev till plockablommorsteg. Och när jag ändå plockade blommor så kunde jag ju passa på att titta lite på faunan och så plötsligt så ramlade jag in i den här skräckfilmsmuren av spindelnät och läskiga larver. 10 meter lång stengärdsgård och buskage fyllt! Svinäckligt!  

Plötsligt var betongen i skorna borta och jag fick fart en stund. Tills jag såg den här:

 

Vacker, eller hur? Jo jag förstår att det inte framstår som så vidare kraftfullt mitt motionerande, men det är i alla fall härligt.

Av Lisa - 15 juni 2012 20:39

Snart är det dags för nattens snack. Det pratas en hel del i sängarna här på nätterna skall ni veta, och nu under sommaren när vi sover i nån form av familjelogement så hör jag ju allt eftersom jag vaknar av minsta lilla pip. På vår lilla övervåning här i stugan står det sängar i varje hörn. Och det pratas som sagt en hel del. Osammanhängande visst, och enbart i monologer, men ytterst roande om man nu inte tycker att det är speciellt viktigt att sova i tystnad.

Det skulle vara kul oerhört kul att bara förstå en bråkdel av vad dom små knattarna snackar om när dom sover. Jag skulle göra vad som helst för att få se deras drömmar som en film.


I natt gick snacket ungefär så här (fördelat under natten):


Blanka: Nej Ebba (hennes sommarbästis), ta inte min klänning. Nej Ebba, ta inte min docka! Nej Ebba, ta inte min kaka! Nej Ebba, ta inte min Billy. Ebbaaaaaaaaaa, lek med miiiiiig.


Denna dröm är ju då inte direkt svårtolkad.... Värre är det med nästa:


Billy: Kom då lilla. Kom. Woooiiiiiiiiiiiiiiii. Oj! Men ajajajajaj. NU! Oj! MIn napp! Min napp! Min napp! Hej lilla råtta.


Beats me, jag hänger inte med alls. Och svårare bli det:


Rufus: Oaaahoooa. Noooooooj! jahuuuunääääiiii.


Någon som vet vilket språk det där är? Jag har inte en susning!


Eftersom det tar på krafterna att inte sova när man borde sova så stärker jag mig med en smoothie. Den ser kanske inte så god ut, men det är den!  


Följande ingredienser:


1/2 banan

2 dl ekologisk apelsinjos

1 dl valfri melon

3 isbitar

1 kiwi

1 msk bipollen

1 tsk spirulina

1/2 pressad lime


Mixa som en tok, späd med vattten om det behövs. Drick dig stark och pigg!




Av Lisa - 14 juni 2012 18:08

Nu är jag här igen (det tog visst ett tag), lite jordigare, väldigt glad och med en altan full av nyplanterade blommor! Det här lantlivet är då helt i min smak, framförallt när jag får champagne levererad av min underbara mamma. Jord och champagne är en fantastisk kombination! Det är då inga sommelierer som har upptäckt ännu!

Och hungrig som en varg är jag också! Nu har jag min bästa sommarbästis/granne här som levererar sushi till mig, så det är liksom inga problem med mat, men hade jag inte haft det så hade jag lagat till en snabb superomelett som den här:


Avokado och stenbitsromsomelett (1 pers):


3 ägg

2 msk vatten

vitpeppar

salt

2 msk smör

1 sticklök, i fina skivor

2 nävar babyspenat, sköljd


1/2 dl crème Fraiche

1/2 burk röd stenbitsrom (eller förstås hellre ett par matskedar löjrom, sikrom eller laxrom om du har det...)

1/2 - 1 avokado, i bitar

1 msk dill, hackad

1 msk gräslök, hackad


Vispa samman ägg och vatten med salt och peppar. Smält smör i en stekpanna på medelvärme, lägg i löken och spenat och låt puttra i smöret utan att det tar färg. Höj värmen på plattan, och när det börjar fräsa häller du i ägget. Dra längs kanterna på stekpannan så det hela tiden kommer nytt ägg till botten på pannan. När omeletten börjar "stanna" lägger du i avokado. Vänta en minut och vänd omeletten på mitten. Sänk värmen och låt stå i några minuter tills den är krämig men inte torr.

Lägg upp på din favorittallrik, toppa med Crème Fraiche, valfri rom och hackad dill & gräslök!


Har du tid och lust så servera med sallad av tunt skivad fänkål, tomat och machésallad och så denna supergoda, enkla dressing:

1 msk majonnäs

1/2 msk citronsaft

1/2 msk olivolja

salt

peppar

1 krm socker


Sommaromelett de lux!


Mat
Av Lisa - 13 juni 2012 07:44

Det känns liksom inte som om orden och idéerna sprutar ur fingrarna ner i datorn just nu. Inte alls. Det var lättare att hitta på ironiska, fyndiga och roliga saker att skriva om när jag var uttråkad i Åre än nu, när jag myser runt i smutsiga sommarstugekläder med jordsäckar och skurborste i högsta hugg. Jag blir liksom lite mild, mjuk och tråkig av sommaren. Den bittra ironin vilar så att säga. Förrutom, märkte jag igår, när jag äter allergitabletter. För satan i gatan vad arg och trött jag blir av såna. Nä, hellre nyser jag mig igenom försommaren än känner mig så där igen. Helt lobotomerad.

Nu sitter jag här, nyser som en tok och känner mig istället bloggotomerad. Jag vet inte vad jag skall skriva för något som får er läsare att skratta. Jag kan beskriva hur måsarna väsnas utanför, hur spegelblankt havet ligger och hur härligt det skall bli att åka över till mamma och hänga på bryggan idag. Men sånt skrattar ingen åt, det blir mer en jahadetvarjukulfördig-reaktion på ett sånt inlägg. Så jag stoppar här för nu.

Ovido - Quiz & Flashcards